05:34 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, παρουσία χιλιάδων πιστών της Ορθοδοξίας. Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Μάρκο Μπόλαρη θα παραλάβει το Φως για να το μεταφέρει στην Ελλάδα.

Χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί συγκεντρώνονται το Μεγάλο Σάββατο στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου (ή Ναό του Πανάγιου Τάφου) στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Οι πιστοί κρατούν λαμπάδες και κεριά με το Φως που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση έχει ανάψει μετά από θαύμα στον τάφο του Ιησού, στην Εκκλησία της Αναστάσεως, την παραμονή του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο Ελληνορθόδοξος πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄, εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού.

Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μπήκε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο.

Λίγο μετά τις 14:30, ο Πατριάρχης εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές.

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς, οι οποίοι κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, έσπευσαν να τις ανάψουν με το Άγιο Φως.

Το Άγιο Φως, στη συνέχεια, μεταφέρεται σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στα Ιεροσόλυμα είναι ο Μάρκος Μπόλαρης ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός. Στη συνέχεια, η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Πατριαρχείο για την τελετή παραλαβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς και πότε θα φτάσει στην Ελλάδα το Άγιο Φως

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στις 16:45 και αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 18:30, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής, με τιμές αρχηγού κράτους.

Tags:
Άγιο Φως, χριστιανός, ορθόδοξη εκκλησία, χριστιανισμός, Πανάγιος Τάφος, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Μάρκος Μπόλαρης, Ιεροσόλυμα, Ιερουσαλήμ, Ελλάδα, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK