04:53 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Το περιβόητο βρετανικό εργαστήριο βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπερι, πόλη στην οποία ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το εργαστήριο θα μπορούσε να εμπλέκεται στο περιστατικό.

Περίπου 48.400 ζώα — κυρίως χοίροι, πίθηκοι και ινδικά χοιρίδια — έχασαν τη ζωή τους σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο μυστικό εργαστήριο Porton Down στο Γουίλτσαϊρ μεταξύ του 2007 και του 2017, σύμφωνα με τη Sunday Mirror. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έκανε λόγο για σωτήρια πειράματα για τα βρετανικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με αναφορές, στο Porton Down διεξάγονται πειράματα για τη θωράκιση του σώματος από εκρήξεις. Παράλληλα, έγινε έλεγχος σε δηλητηριώδεις ουσίες και αέρια που χορηγήθηκαν στα ζώα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση ομάδων για τα δικαιώματα των ζώων, με την Animal Aid να καταδικάζει τα πειράματα τονίζοντας πως προκαλούν «ακραίες δοκιμασίες και θάνατο». Η ΜΚΟ δήλωσε ότι τέτοια πειράματα δεν είναι απαραίτητα και σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι ανησυχητικός.

Το εργαστήριο Porton Down εμφανίστηκε στο προσκήνιο στον απόηχο της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι το 2018.

Το εργαστήριο πραγματοποίησε δοκιμές για να προσδιορίσει ποιος παράγοντας χρησιμοποιήθηκε, ωστόσο η Ρωσία υποπτεύεται ότι ο νευροτοξικός παράγοντας θα μπορούσε να προέλθει από τα πειράματα του ίδιου του Porton Down, καθώς έχει ιστορικά διαχειριστεί τέτοιες ουσίες. Η Μόσχα ζήτησε από το Λονδίνο να εξηγήσει τη φύση των τελευταίων πειραμάτων του Porton Down, καθώς το εργαστήριο βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπερι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη σειρά του, έχει υιοθετήσει το δικό του αφήγημα κατηγορώντας τη Μόσχα για την επίθεση, χωρίς να παρουσιάσει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.

Το εργαστήριο είναι επίσης γνωστό για προηγούμενα αμφισβητούμενα πειράματα. Συγκεκριμένα, μόλυνε ένα ολόκληρο νησί για να μετατρέψει τα βακτήρια άνθρακα σε όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά γερμανικών πόλεων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον διεξήγαγε αμφίβολα πειράματα σε Βρετανούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρόναλντ Μάντισον το 1953.

Σχετικά:

Η ρωσική πρεσβεία κατηγορεί τη CIA για πλαστές φωτογραφίες από την υπόθεση Σκριπάλ
Αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ
Tags:
δηλητηρίαση, Γιούλια Σκριπάλ, Σκριπάλ, Σεργκέι Σκριπάλ, Σάλσμπερι, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Μόσχα, Ρωσία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK