ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το 2011, η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και να εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας τυχόν μοντέλων αυτοδιοίκησης με εκτελεστική εξουσία ή διπλή κυριαρχία στο κατοικημένο από Σέρβους βόρειο τμήμα.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο άτυπη σύνοδος κορυφής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ηγεσίας της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να παραμερίσει το ζήτημα της κυριαρχίας μας. Οι ανάγκες ή τα όνειρα ότι οι περιοχές με σερβικό στοιχείο θα αποκτήσουν εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με το μοντέλο της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. «Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις ούτε σύμφωνα με το μοντέλο των δύο Γερμανιών, ούτε καν με διπλή κυριαρχία», έγραψε ο Θάτσι στο Facebook.

Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Tags:
χασίμ Θάτσι, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK