12:40 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Όταν η 856 ετών διάσημη εκκλησία στο κέντρο του Παρισιού παραδόθηκε στις φλόγες στις 15 Απριλίου, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολόκληρη την ξύλινη οροφή του καθεδρικού.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από την Αστυνομία του Παρισιού δείχνει μία φωτογραφία πάνω από τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που απεικονίζει την οροφή της εκκλησίας εξασφαλισμένη από τα στοιχεία που ακολούθησαν μια καταστρεπτική φωτιά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η πέτρινη υπερκατασκευή του καθεδρικού ναού παρέμεινε άθικτη και η γαλλική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει την ιστορική εκκλησία στην παλιά της δόξα.

Στις 23 Απριλίου, τοποθετήθηκε μια «μεγάλη ομπρέλα» πάνω στην ανοιχτή οροφή της εκκλησίας έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του ναού για την εκτίμηση των ζημιών και την επίπονη διαδικασία αποκατάστασης.

Πάνω από 1 δισ. δολάρια έχουν δοθεί ήδη για να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση της εκκλησίας. Τα χρήματα προέρχονται τόσο από συνηθισμένους ενορίτες όσο και από διασημότητες. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα ταμείο αποκατάστασης άρχισε αρκετούς μήνες πριν η πυρκαγιά εμφανιστεί, ανέφερε το Sputnik.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δεσμεύθηκε ότι η αποκατάσταση θα διαρκέσει μόνο πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες ενημέρωσαν την προσοχή σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία υπογράφηκε από περισσότερους από χίλιους ειδικούς.

«Είπατε, κύριε πρόεδρε, ότι θέλετε να επαναφέρετε την Παναγία των Παρισίων, λέει η επιστολή. «Είναι και δική μας επιθυμία, αλλά με αυτόν τον τρόπο, ας μην ξεχάσουμε την πολύπλοκη σκέψη που πρέπει να προηγηθεί ώστε αυτό το έργο να παράξει αποτελεσμένα.

«Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ακούσει τους εμπειρογνώμονες. Η Γαλλία φιλοξενεί μερικούς από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα», προέτρεψαν οι αρχιτέκτονες.

«Έχουμε περάσει από πολλές φορές παρόμοιες καταστροφές στην ιστορία και ποτέ δεν χρειαζόμασταν έναν ειδικό νόμο. Υπάρχουν ήδη καθιερωμένες διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις όπως αυτή», δήλωσε Ο Ετιέν Χάμον, καθηγητής ιστορίας της μεσαιωνικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Λιλ υπέγραψε την επιστολή, είπε στη France24 ένα άρθρο της Δευτέρας.

​Ο Χάμον προειδοποίησε ότι εάν οι εμπειρογνώμονες βιαστούν να ολοκληρώσουν την ανοικοδόμηση, δεν θα είναι σε θέση να υπολογίσουν σωστά τις μακροπρόθεσμες ζημίες που προκλήθηκαν από τη φωτιά — κάτι που απαιτεί μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία των Παρισίων προειδοποίησε τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία ότι η πυρκαγιά μπορεί να έχει απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μολύβδου στην ατμόσφαιρα.

Tags:
πυρκαγιά, Παναγία των Παρισίων, Εκκλησία, Εμανουέλ Μακρόν, Παρίσι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK