17:53 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουάιδο κάλεσε τους υποστηρικτές του και τους στρατιώτες της χώρας να συγκεντρωθούν στο Καράκας με σκοπό να εξαναγκάσουν τον εκλεγέντα πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει το αξίωμα. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις ενέργειές του πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το Reuters, όχημα της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας έπεσε πάνω σε κάποιους διαδηλωτές στο Καράκας που πετούσαν πέτρες εναντίον των οχημάτων και τα χτυπούσαν με ξύλα.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, σε νέο βίντεο — έκκληση προς τα μέλη του εθνικού στρατού, απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό του «σφετερισμού» της εξουσίας εκ μέρους του Νικολάς Μαδούρο.

Στο επίμαχο βίντεο, απεικονίζεται να απευθύνεται στο πλήθος — καθώς περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με στρατιωτικές φόρμες — και να υπογραμμίζει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα δώσει μάχη σ' αυτή τη μη βίαιη σύγκρουση για να «αναλάβει τα καθήκοντα της κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Γκουάιδο καλεί τον στρατό σε «εξέγερση», πραξικόπημα καταγγέλλει το Καράκας

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σε κινητοποίηση τον λαό, για να επικυρώσει, όπως λέει σε ανάρτησή του στο Twitter, τη νίκη της ειρήνης. «Θα νικήσουμε», διεμήνυσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής του στρατού τού κατέστησαν σαφή την «πλήρη αφοσίωσή τους».

Η κυβέρνηση του Μαδούρο καταδίκασε τις ενέργειες του Γκουάιδο και των υποστηρικτών του ως απόπειρα πραξικοπήματος από μικρή ομάδα «προδοτών του στρατού» που έχει στόχο να γεμίσει «τη χώρα με βία». Την στροφή της αντιπολίτευσης «σε βίαιες μεθόδους αντιπαράθεσης» καταδίκασε κατηγορηματικά και η Ρωσία.

Ο Γκουάιδο ανακοίνωσε επίσης ότι «οι μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας» θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να προσελκύσει σημαντικό αριθμό πολιτών της Βενεζουέλας στην, όπως την αποκαλεί, «Επιχείρηση Ελευθερία» τον Μάρτιο.

​​Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κρίσης από τις αρχές του 2019, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
διαδηλωτές, όχημα, πραξικόπημα, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK