08:31 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Την Τετάρτη, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέπεμψε τον Γκάβιν Ουίλιαμσον καταλογίζοντας στον πρώην πλέον υπουργό Άμυνας - και επικαλούμενη αποδεικτικά στοιχεία - ότι βρίσκεται πίσω από διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Ο Ουίλιαμσον από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες.

Να εξεταστεί η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του σε διαρροή απόρρητων πληροφοριών ζήτησε ομάδα Βρετανών βουλευτών από την επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, οι βουλευτές Τζο Σουίνσον, Σερ Βινς Σέιμπλ και Σερ Εντ Ντάβεϊ εκτιμούν πως είναι απαραίτητη η έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πράξεις του κ. Ουίλιαμσον συνιστούν παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών, δεδομένου ότι η διαρροή προήλθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και αφορούσε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες. Το αδίκημα προβλέπει μέγιστο όριο φυλάκισης δύο ετών.

Επίσης, ο υπαρχηγός των Εργατικών Τομ Ουότσον δήλωσε ότι «αν ο Ουίλιαμσον έχει διαρρεύσει πληροφορίες από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, θα πρέπει να διωχθεί σύμφωνα με το νόμο για τα επίσημα μυστικά».

Σύμφωνα με τη Scotland Yard είναι θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου να εξετάσει το θέμα της διαρροής που αφορά το περιεχόμενο συζητήσεων για τη Huawei και τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του νέου δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως τόνισε η Scotland Yard, είναι σε γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων για τη διαρροή, ωστόσο επί του παρόντος δεν διενεργεί έρευνα.

Την Τετάρτη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέπεμψε τον Γκάβιν Ουίλιαμσον καταλογίζοντας στον πρώην πλέον υπουργό Άμυνας ότι βρίσκεται πίσω από διαρροή απόρρητων πληροφοριών από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ο Ουίλιαμσον από την πλευρά του αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ήταν συνεργός στη διαρροή.

Στην επιστολή αποπομπής του κ. Ουίλιαμσον, η κ. Μέι ανέφερε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, υποδεικνύοντας ότι θα ήθελε να αποφύγει μια αστυνομική έρευνα.

Της αποπομπής του κ. Ουίλιαμσον είχε προηγηθεί προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρούν επιφυλάξεις όταν συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, καθώς υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η δήλωση του κ. Χαντ ήρθε μετά από αναφορές ότι η κ. Μέι ενέκρινε τη μερική συμμετοχή της Huawei στην κατασκευή του βρετανικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Η Huawei κατηγορείται από αρκετές χώρες για κατασκοπεία εξ ονόματος του κινεζικού κράτους μέσω των συσκευών της. Η Huawei έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σχετικά:

Η Μέι απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας για διαρροή απόρρητων πληροφοριών
Γιούνκερ για Huawei στην Ευρώπη: Δεν θα την απορρίψουμε απλά και μόνο γιατί είναι κινεζική
Προσπάθειες των ΗΠΑ να «μπλοκάρουν» τη συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G
«Πράσινο φως» στη Huawei για την κατασκευή «μη βασικού» τμήματος του βρετανικού δικτύου 5G
Tags:
5G, Huawei, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Τζέρεμι Χαντ, Τερέζα Μέι, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Κίνα, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK