05:13 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στις 11 Απριλίου, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον ιδρυτή των WikiLeaks στο κτήριο της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Σήμερα η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ.

Την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ εξέφρασε εκ νέου ο Τζούλιαν Ασάνζ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας επί του αμερικανικού αιτήματος, σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η σχετική διαδικασία διήρκησε 20 λεπτά και η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, ενώπιον του δικαστηρίου, φέρεται να υποστήριξε ότι «έχει κάνει δημοσιογραφία, η οποία έχει κερδίσει πολλά βραβεία» και επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να αντιταχθεί του αμερικανικού αιτήματος.

​Στο μεταξύ, ο ανταποκριτής του Ria Novosti μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να παράσχει τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την έκδοση. Παρ' όλα αυτά, το βρετανικό δικαστήριο έχει δόσει προθεσμία για την προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων έως τις 12 Ιουνίου

​Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά την άρση του καθεστώτος πολιτικού ασύλου.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την έκδοση του Αυστραλού δημοσιογράφου, με την κατηγορία της «συνομωσίας για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αποκτηθούν οι κωδικοί απόρρητου υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον εκδοθεί και καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Ασάνζ κινδυνεύει με θανατική ποινή ή με ποινή ισόβια κάθειρξης.

Πάντως, με βάση τον βρετανικό νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εκδώσει κάποιο άτομο σε χώρα, όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί θανατική ποινή.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, σχολιάζοντας την υπόθεση, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει στον ιδρυτή των WikiLeaks συμβουλευτική στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)

Σχετικά:

Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
Αρχισυντάκτης WikiLeaks: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η μη έκδοση του Ασάνζ
Ο Τζουλιάν Ασάνζ θα δικαστεί επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του
Δικηγόροι Ασάνζ: Άγνωστη η ώρα που θα ανακοινωθεί αύριο η καταδίκη του
Ο Τζουλιάν Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης
Tags:
θανατική ποινή, έκδοση, δημοσιογράφος, κατασκοπεία, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK