06:58 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Αβάνα στην Κούβα

Αντίμετρα κατά των ΗΠΑ εξετάζει η Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κούβα

© AP Photo / Desmond Boylan
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενεργοποίησε διάταγμα του 1996, το οποίο επιτρέπει τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον επιχειρήσεων που αποκόμισαν οφέλη από κατασχεμένες ιδιοκτησίες στην Κούβα.

Το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον στραφεί εναντίον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των νέων μέτρων εις βάρος της Κούβας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει ανάψει το πράσινο φως στις νομικές διεκδικήσεις έναντι των ξένων εταιρειών, οι οποίες επωφελήθηκαν από την κατάσχεση των αμερικανικών επιχειρήσεων, μετά την επανάσταση του 1959 στην Κούβα.

«Η Ε.Ε. θεωρεί ότι η εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προαναγγέλλοντας τη λήψη «όλων των κατάλληλων μέτρων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργοποίησης του διατάγματος «Helms-Burton».

Μάλιστα, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνεται και η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το διάταγμα «Helms-Burton», το οποίο εισήχθη το 1996 αλλά ενεργοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση Τραμπ, προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής στην αμερικανική δικαιοσύνη εναντίον αλλοδαπών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επωφεληθεί οικονομικά από κατασχεμένες ιδιοκτησίες.

Μέχρι πρότινος, οι αμερικανικές κυβερνήσεις ανέβαλαν την ενεργοποίηση της βασικής διάταξης του Διατάγματος, λόγω των ανησυχιών περί επιδείνωσης των σχέσεων με την Κούβα και αποξένωσης από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΕ «καταδικάζει έντονα» τη νέα πολιτική των ΗΠΑ για την Κούβα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των ΗΠΑ, αρμόδιο για το Δυτικό Ημισφαίριο, μέχρι τα μέσα Απριλίου υπήρχαν σχεδόν 6.000 αξιώσεις επί ιδιοκτησιών, οι οποίες κατασχέθηκαν από την κουβανική κυβέρνηση.

Σχετικά:

Ρωσία: Θα αντισταθούμε στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Κούβα και Βενεζουέλα
Λεμέρ: Η ΕΕ θα απαντήσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος των επενδύσεων στην Κούβα
Η ΕΕ «καταδικάζει έντονα» τη νέα πολιτική των ΗΠΑ για την Κούβα
Ο Πομπέο προειδοποιεί την Κούβα να μην στηρίξει τον Μαδούρο, υπόσχεται συζητήσεις με Ρωσία
Κούβα προς ΗΠΑ: Λέμε «όχι» στους εκβιασμούς για τη Βενεζουέλα
Tags:
εμπόριο, κυρώσεις, επενδύσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Λευκός Οίκος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κούβα, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK