11:04 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
O ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ

Δικηγόρος: Η καλύτερη ελπίδα του Ασάνζ ίσως είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βρετανία

© Sputnik / Maksim Blinov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ιδρυτής των WikiLeaks εξέφρασε κατά την ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη, μέσω βίντεο, την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Το Sputnik συζήτησε για τις πιθανές κινήσεις της ομάδας υπεράσπισης με τον Αυστραλό δικηγόρο Τζέιμς Ο' Νιλ.

Δεδομένου ότι η νομική διαδικασία ενδέχεται να παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλύτερη ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του, μπορεί να είναι η αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ταχθεί κατά της έκδοσης, δήλωσε ο Αυστραλός δικηγόρος Τζέιμς Ο' Νιλ μιλώντας στο Sputnik.

Ο δικηγόρος ανέφερε ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα σχετικά με το αίτημα έκδοσης, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ κατά του Ασάνζ, θεωρούνται ποινικά αδικήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν είναι επίσης σαφές αν ο ιδρυτής των WikiLeaks προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις στις οποίες το Λονδίνο είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Επεσήμανε, δε, ότι το δικαστήριο θα χρειαστεί αποδεικτικά στοιχεία από πλευράς ΗΠΑ και τόνισε ότι πιθανή άρνηση των ΗΠΑ να παράσχει όλα τα σχετικά έγγραφα θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διαδικασία.

Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτήσει γραπτή εγγύηση ότι ο Ασάνζ δεν θα εκτελεστεί. Όπως συμπληρώνει, οι κατηγορίες βάσει των οποίων ζητούν την έκδοση οι ΗΠΑ δεν επιφέρουν τη θανατική ποινή, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι αν ο ιδρυτής των WikiLeaks εκδοθεί, θα αντιμετωπίσει αμέσως άλλες πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της προδοσίας.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου αφού ήρθη το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί από το Εκουαδόρ. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να αποσπάσει διαβαθμισμένα αρχεία από κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, από την πλευρά του, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Ουέστμινστερ ότι δεν είναι ένοχος για τη μη παράδοσή του. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει μέχρι τις 12 Ιουνίου να υποβάλουν όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για έκδοση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σχετικά:

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Στους δρόμους βγήκαν οι υποστηρικτές του Ασάνζ (Βίντεο)
Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητάει ο Τζούλιαν Ασάνζ
Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
Αρχισυντάκτης WikiLeaks: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η μη έκδοση του Ασάνζ
Ο Τζουλιάν Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης
Tags:
έκδοση, WikiLeaks, Τσέλσι Μάνινγκ, Τζούλιαν Ασάνζ, Τζέρεμι Κόρμπιν, Εκουαδόρ, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK