ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ιδρυτής των WikiLeaks παρουσιάστηκε την Πέμπτη ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, τασσόμενος εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στα τέλη Μαΐου η νέα ακροαματική διαδικασία.

Ως «δυσανάλογη» χαρακτηρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους όρους κράτησης του ιδρυτή των WikiLeaks.

Κατά τους ίδιους, ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές «Μπελμάρς», «σαν να καταδικάστηκε για μία σειρά εγκληματικών ενεργειών». Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να καταδείξουν ότι οι ισχύοντες όροι κράτησης έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας.

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε τον Αυστραλό δημοσιογράφο σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για «παραβίαση των όρων της εγγύησής του», μετά την απόφασή του να ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Εκείνη τη χρονική περίοδο (σ.σ. 2012), ο ίδιος καταζητούταν από τις αρχές ασφαλείας έπειτα από καταγγελία περί βιασμού στη Σουηδία —μία κατηγορία η οποία τελικά αποσύρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά την άρση του καθεστώτος πολιτικού ασύλου.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την έκδοση του Αυστραλού δημοσιογράφου, με την κατηγορία της «συνομωσίας για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αποκτηθούν οι κωδικοί απόρρητου υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τζουλιάν Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον εκδοθεί και καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Ασάνζ κινδυνεύει με θανατική ποινή ή με ποινή ισόβια κάθειρξης. Πάντως, με βάση τον βρετανικό νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να εκδώσει κάποιο άτομο σε χώρα, όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί θανατική ποινή.

Σχετικά:

Δικηγόρος: Η καλύτερη ελπίδα του Ασάνζ ίσως είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βρετανία
Στους δρόμους βγήκαν οι υποστηρικτές του Ασάνζ (Βίντεο)
Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητάει ο Τζούλιαν Ασάνζ
Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
Αρχισυντάκτης WikiLeaks: Ζήτημα ζωής ή θανάτου η μη έκδοση του Ασάνζ
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Tags:
δημοσιογράφος, σύλληψη, Δικαιοσύνη, καταδίκη, WikiLeaks, ΟΗΕ, Τζούλιαν Ασάνζ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK