06:21 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επισκεφθεί την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος, σε δύο χώρες όπου κυριαρχεί η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν πολύ μικρή μειονότητα.

Με τις επισκέψεις του αυτές, ο πάπας επιδιώκει, όπως αναφέρει το Reuters, να ενθαρρύνει τις 58.000 των καθολικών της Βουλγαρίας (0,6% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων) και τις 15.000 των καθολικών της Βόρειας Μακεδονίας (0,4% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων).

Στόχος του ταξιδιού είναι ακόμα η βελτίωση των σχέσεων με τις Ορθόδοξες εκκλησίες ως μέρος της προώθησης από την πλευρά του Βατικανού της ενδεχόμενης ενότητας μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Χριστιανικής εκκλησίας που διαχωρίστηκε το 1054.

Οι επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Βουλγαρίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μην συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον πάπα, λέγοντας πως οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Ωστόσο, ο πάπας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια.

Στη Βόρεια Μακεδονία ωστόσο ο πάπας δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας Στέφανο.

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη πάπα στη Βουλγαρία —ο πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί τη χώρα το 2002-- και η πρώτη στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα περάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016.

Σχετικά:

Πατριάρχης Κύριλλος: Tο σενάριο της ουκρανικής «αυτοκεφαλίας» ίσως επαναληφθεί στα Σκόπια
Tags:
ορθόδοξη εκκλησία, Καθολική Εκκλησία, πάπας Φραγκίσκος, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK