02:05 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
O ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 5 Φεβρουαρίου, 2016

Αρχισυντάκτης WikiLeaks: Οι αρχές του Εκουαδόρ έκαναν τη ζωή του Ασάνζ δύσκολη

© AP Photo / Kirsty Wigglesworth
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks επέκρινε τη στάση του Εκουαδόρ καθώς όπως είπε αξιωματούχοι του έκαναν τα πάντα για να κάνουν τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ «δύσκολη».

Συνέντευξη στο Der Spiegel έδωσε ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Κριστίν Χράφνσον, και μίλησε με σκληρά λόγια για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι αρχές του Εκουαδόρ στον ιδρυτή του ιστότοπου, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Ήδη πέρυσι, η πρεσβεία ξεκίνησε έναν πόλεμο πίεσης, ψυχολογικό πόλεμο: κόβοντας το Διαδίκτυο, μπλοκάροντας τα κινητά τηλέφωνα, περιορίζοντας τους επισκέπτες, διακόπτοντας τη θέρμανση… Όλα έγιναν για να καταστήσουν τη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ άθλια… Το προσωπικό ασφαλείας και οι διπλωμάτες τον παρακολουθούσαν όλο το εικοσιτετράωρο. Αντέγραφαν τα έγγραφα των δικηγόρων του, κατέγραφαν τις επισκέψεις των γιατρών», δήλωσε ο Χράφνσον.

Πρόσθεσε ότι τα WikiLeaks υπέβαλαν καταγγελία εκβιασμού αφότου ένας χρήστης του Twitter ζήτησε χρήματα για να μην δώσει υλικό από την πρεσβεία.

«Η προσφορά ήταν να αγοράσουμε το υλικό για 3 εκατομμύρια ευρώ — αλλιώς θα το έδινε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό ήταν εκβιασμός», σημείωσε και πρόσθεσε πως το υλικό αφορούσε 104 αρχεία από τη ζωή του Ασάνζ εκεί.

Ο Ασάνζ, που έγινε γνωστό για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων της κυβέρνησης των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τώρα πιθανή έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να φυλακιστεί για έως και πέντε έτη.

Εν τω μεταξύ, εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσαν επίσης να τον κατηγορήσουν για κατασκοπεία που θα επέφερε ακόμα και ισόβια ποινή φυλάκισης.

Σχετικά:

Αντιδράει ο ΟΗΕ στην ποινή του Ασάνζ: «Δυσανάλογη» η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης
Δικηγόρος: Η καλύτερη ελπίδα του Ασάνζ ίσως είναι η αλλαγή κυβέρνησης στη Βρετανία
Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητάει ο Τζούλιαν Ασάνζ
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Tags:
αρχισυντάκτης, εκβιασμός, έκδοση, Τζούλιαν Ασάνζ, ΗΠΑ, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK