02:31 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στα περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο επανέρχεται με δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ την Κυριακή λίγο αφότου η Άγκυρα έκανε γνωστό ότι ξεκινά γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου.

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας του Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει τετελεσμένο γεγονός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να επιδείξει λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη.

Το σχόλιο αυτό έρχεται λίγο αφότου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Απαντώντας στη Μογκερίνι η Άγκυρα,έκανε λόγο για δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο που «βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά:

Προκαλούν οι Τούρκοι για την κυπριακή ΑΟΖ: Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας
Tags:
διεθνές δίκαιο, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, εξόρυξη, γεωτρήσεις, Υπουργείο Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, Χουλουσί Ακάρ, Ελλάδα, Αιγαίο, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK