01:30 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Τουρκίας να εκδόσει navtex για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Επιμένει ο Ερντογάν.

Την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Κάλεσε επίσης τις τουρκικές αρχές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Όπως αναφέρει σε μήνυμά του «η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Εξέφρασε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου» και δήλωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Παρά τις αντιδράσεις πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αμετακίνητος υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα της Τουρκίας για εξορύξεις στη Μεσόγειο είναι αδιαπραγμάτευτο.

Σχετικά:

Αμετακίνητος ο Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα για εξορύξεις στη Μεσόγειο
Κυπριακή ΑΟΖ: Η Γαλλία καλεί την Άγκυρα να αποφύγει προκλητικές ενέργειες
Κυπριακή ΑΟΖ: Νέο αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, γεωτρήσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντόνιο Ταγιάνι, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK