07:11 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα Σκόπια προσγειώθηκε το πρωί της Τρίτης ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στη γειτονική χώρα. Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκαν Ιβάνοφ και Ζάεφ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη και μιλώντας με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενθάρρυνε τις προσπάθειες ένταξης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με κυβερνητικές αρχές, ο Πάπας Φραγκίσκος έπλεξε το εγκώμιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας με πολλές θρησκείες της γειτονικής χώρας και δήλωσε ότι αποτελεί παράδειγμα ως μια γέφυρα μεταξύ Ανατολικής και Δύσης που δείχνει ότι ειρηνική συνύπαρξη μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα.

«Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι επίσης πολύ σημαντικά για την αυξανόμενη ενσωμάτωση με τα έθνη της Ευρώπης», ανέφερε. «Ελπίζω ότι αυτή η ενσωμάτωση θα αναπτυχθεί με τρόπο που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με απόλυτο σεβασμό στην ποικιλομορφία και στα θεμελιώδη δικαιώματα», πρόσθεσε.

Αφότου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, με όλες τις τιμές και με το παραδοσιακό έθιμο (ψωμί και αλάτι).

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ποντίφικας που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα.

Ο προγραμματισμός του Πάπα περιλαμβάνει συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες στο Σπίτι της Μητέρας Τερέζας, στο κέντρο των Σκοπίων. Άλλωστε, ήταν αυτός ο οποίος αγιοποίησε το 2016 τη Μητέρα Τερέζα, η οποία έχει γεννηθεί στα Σκόπια.

Επίσης, προγραμματισμός προέβλεπε τέλεση δημόσιας θείας λειτουργίας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με τον Παπά Φραγκίσκο να ανεβαίνει σε σκηνή με έναν τεράστιο σταυρό στο πίσω μέρος της, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Ο Βίκτορ Ντιμόφσκι, γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου ήταν ιστορική και έρχεται σε κρίσιμη στιγμή καθώς η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

«Η επίσκεψη του Πάπα ενισχύει την περαιτέρω την εσωτερική συνοχή και ενότητα και φέρνει μηνύματα συμφιλίωσης και αλληλεγγύης», ανέφερε.

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Καθολική Εκκλησία, Γκεόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, πάπας Φραγκίσκος, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK