19:50 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το βασικό εμπόδιο μεταξύ των δύο χωρών στο ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς είναι η πολιτική που υιοθέτησε η Οτάβα το 2014 και απαιτεί από τους ξένους εργολάβους να επενδύουν τεράστια ποσά στον Καναδά αν θέλουν να κλείνουν συμβόλαια.

Ο Καναδάς μπορεί να μην παραλάβει τον στόλο των μαχητικών F-35 για να αντικαταστήσει τα γερασμένα CF-18 Hornets, καθώς οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους κανόνες ανταγωνισμού που έχουν υποβληθεί από τον Καναδά για πιθανούς μειοδότες σε προγράμματα αντικατάστασης, αναφέρει σε άρθρο του ο υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Macdonald-Laurier, Ρίτσαρντ Σιμούκα, επικαλούμενος επιστολές αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Οτάβα παραβιάζει τους κανόνες που είχαν τεθεί για τη συμμετοχή των κρατών στο κοινό πρόγραμμα Joint Strike Fighter (JSF) για την ανάπτυξη και παραγωγή των F-35.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος JSF, αντιναύαρχος Ματίας Ουίντερ φέρεται να υπέδειξε σε επιστολή του στο Future Fighter Capability Office ότι ο Καναδάς απαιτεί οι εργολάβοι να κατασκευαστές να ακολουθούν προβλέψεις της πολιτικής για τα βιομηχανικά και τεχνολογικά οφέλη (ΙΤΒ) που παραβιάζουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης JSF του 2006.

Η πολιτική ΙΤΒ που υιοθετήθηκε το 2014 απαιτεί οι ξένοι μειοδότες με επιτυχείς προσφορές να επενδύουν ποσά ίσα με εκείνα του συμβολαίου στην καναδική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα τεράστια ποσά που αφορούν τα συμβόλαια για στρατιωτικό εξοπλισμό, αυτό δεν θεωρείται εύκολο. Αυτή η προσέγγιση είχε εξαιρεθεί από το Μνημόνιο JSF, που υπεγράφη από τον Καναδά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Σιμούκα υποδεικνύει ακόμα ότι η επιμονή της Οτάβα να ισχύσει η πολιτική ΙΤΒ στις προμήθειες F-35 ίσως όχι μόνο οδηγήσει στη μη πώλησή τους στον Καναδά, αλλά και στην εξαίρεση της χώρας από το πρόγραμμα JSF συνολικά, σύμφωνα με τις επιστολές.

Ο αντιναύαρχος συγκεκριμένα υπέδειξε ότι απλά και μόνο η συμμετοχή στο JSF έχει ήδη αποφέρει τεράστια οφέλη για τον Καναδά, χωρίς να υπολογίζεται τι θα μπορούσε να αποφέρει με την εφαρμογή της ΙΤΒ, για να μην αναφερθεί η έκπτωση που δόθηκε για τα F-35.

«Αυτά τα οφέλη θα εκταθούν και πέρα από την υποχρεωτική από την ΙΤΒ περίοδο των 15 ετών. Ως συνέταιρος στην επιχείρηση των F-35, ο Καναδάς θα συνεχίσει να είναι επιλέξιμος για ευκαιρίες που θα αφορούν όλο τον στόλο για τα επόμενα 50 χρόνια» φέρεται να αναφέρει ο Γουίντερ.

Η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά στο ζήτημα φέρεται να έχει οδηγήσει την κυβέρνηση του Τριντό στην καθυστέρηση λήψης απόφασης σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα 26 δις. δολάρια που έχουν δεσμευτεί για την ανανέωση του στόλου, καθώς και για το ποια μαχητικά θα αποκτηθούν από το συγκεκριμένο κονδύλι.

Το άρθρο το Σιμούκα δεν έχουν σχολιάσει αξιωματούχοι του Καναδά ή των ΗΠΑ.

Σχετικά:

Ακάρ: Παράνομος ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των S-400
Την πρώτη πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν τα αμερικανικά F-35
Tags:
μαχητικά αεροσκάφη, F-35, Καναδάς, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK