03:09 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Κύπριος πρόεδρος την Πέμπτη θα δώσει το «παρών» στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα θέσει το θέμα των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μήνυμα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με τις πληροφορίες για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ρωσία καλεί να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία προς τη διευθέτηση του Κυπριακού» αναφέρεται σχετικά σε αναρτήσεις στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

​Η #Ρωσία καλεί να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία προς τη διευθέτηση του Κυπριακού.

​Το ζήτημα αναμένεται να θέσει στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε ο Αλλάχ να δώσει φώτιση σε όσους επιχειρούν να «σφετεριστούν τα δικαιώματα», όπως είπε, της Τουρκίας σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για την έναρξη των εξορυκτικών διαδικασιών της Τουρκίας στην περιοχή, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την παρέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση, διαβεβαιώνοντας ότι οι εξορυκτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν.

Η Τουρκία εξέδωσε την Παρασκευή navtex για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

 

Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ρωσική Πρεσβεία, Ανατολική Μεσόγειος, Ρωσία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK