18:59 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επισήμανε ότι η απόφαση να αναγνωριστεί η Βραζιλία ως σημαντικός μη σύμμαχος του ΝΑΤΟ οφείλεται στις «πρόσφατες δεσμεύσεις της Βραζιλίας για αύξηση της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μπορει η Βραζιλία να μην είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Τραμπ την αναγνωρίζει ως σημαντικό σύμμαχο. 

Όπως αναφέρεται, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απόφαση να αναγνωριστεί η Βραζιλία ως σημαντικός μη σύμμαχος του ΝΑΤΟ οφείλεται στις «πρόσφατες δεσμεύσεις της Βραζιλίας για αύξηση της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Τζέιρ Μπολσονάρο, στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης της Βραζιλίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το άρθρο 10 της Συνθήκης της Βορειοαντλαντικής συμμαχίας, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 1949, ορίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας μπορούν να προσκαλέσουν μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη να προσχωρήσουν στη συνθήκη.

Το ΝΑΤΟ αποτελείται σήμερα από 29 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή σε «οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος που είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές αυτής της Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού».

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπολτον, τόνισε ότι η διμερής συνεργασία θα επικεντρωθεί στη Βενεζουέλα, το Ιράν και την Κίνα.

Η αναγνώριση της Βραζιλίας ως σημαντικού εταίρου, εκτός ΝΑΤΟ έρχεται επίσης εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη γειτονική Βενεζουέλα.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Βραζιλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK