12:30 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα και να ληφθούν άμεσα μετρά κατά όσων εμπλέκονται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, παρευρέθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σίμπιου της Ρουμανίας και απηύθυνε έκκληση για λήψη μέτρων κατά των εμπλεκόμενων στις γεωτρήσεις της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ,  υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Σχολίασε ακόμη πως τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε «ώτα μη ακουόντων» και συμπλήρωσε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Μογκερίνι, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Εξήγησε ακόμη τη θέση του υπογραμμίζοντας ότι στόχος της αντίδρασης της ΕΕ πρέπει να είναι «ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

Ο κ. Αναστασιάδης ακόμη ενημέρωσε το ΕΛΚ για τα όσα τελευταία συμβαίνουν στην περιοχή.

Σημείωσε δε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

 «Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Τόνισε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

Σχετικά:

Ο Ερντογάν εύχεται «φώτιση» σε όσους θέλουν να «σφετεριστούν» δικαιώματα σε Κύπρο, Αιγαίο
Κατρούγκαλος: Η Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Ερντογάν: Προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Στα ύψη το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο: Κυρώσεις στην Τουρκία επιθυμεί η Κύπρος
Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK