19:29 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (319)
0 10
Βρείτε μας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήρε τις κυρώσεις κατά του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας που στήριξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς προσωπικά για τις φερόμενες προσπάθειές τους να δωροδοκήσουν στρατιωτικούς της Βενεζουέλας προκειμένου να συνταχθούν με τους οργανωτές του πραξικοπήματος.

«Χθες, ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης που πρόδωσε την πατρίδα του και πήγε με την πλευρά των αμερικανών (gringos), που τον αντάμειψαν. (Αυτό είναι) έλλειψη σεβασμού στην τιμή, την ηθική και την αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε ο Μαδούρο μιλώντας στην πολιτεία της Αραγούα, στη νότια Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι ο Πενς δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να δώσει συμβουλές στον στρατό της Βενεζουέλας.

«Πρόκειται για μία ιμπεριαλιστική, αποικιοκρατική συμπεριφορά. Νομίζουν ότι επειδή απλά έδωσαν εντολές, ο στρατός της Βενεζουέλας θα πει απλά “κατανοητό κ. Πενς”. Όχι. Μάικ Πενς, το σύνταγμα, ο νόμιμος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εδώ μπροστά σου και το όνομά του είναι Νικολάς Μαδούρο Μόρος» είπε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προειδοποίησε ότι η χώρα του ήταν καλά αμυνόμενη, με 2,3 εκατ. μέλη στο στρατό που είναι εκπαιδευμένα «για να αμύνονται για κάθε εκατοστό εθνικής κυριαρχίας» αν χρειαστεί. Ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι εξοπλισμένη με μοντέρνα οπλικά συστήματα, με τον στρατό έτοιμο να εμπλακεί σε αμυντικό πόλεμο στηριζόμενος σε «νέες υποδομές, και νέα στρατηγική αντίληψη» σε όλη τη χώρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Πενς επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε αποσύρει όλες τις κυρώσεις κατά του Στρατηγού Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκουέρα, τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας και είχε πει ότι οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η πράξη του «θα δώσει θάρρος και σε άλλους την ακολουθήσουν».

Την Τρίτη, στις αρχές άλλης μίας βίαιης εβδομάδας, η συνταγματική συνέλευση αφαίρεσε από επτά μέλη του κοινοβουλίου την ασυλία για την υποτιθέμενη στήριξή τους στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Μαδούρο.

Η κρίση στη Βενεζουέλα πέρασε σε νέα φάση την περασμένη Τρίτη, όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» Χουάν Γκουάιδο κάλεσε τον στρατό να συνταχθεί με την αντιπολίτευση και να καταλάβει τους δρόμους στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Η προσπάθεια πραξικοπήματος σημαδεύτηκε από βία με περίπου 240 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί, να τραυματίζονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα να δηλώνει ότι η προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο «απέτυχε πλήρως».

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (319)

Σχετικά:

Μαδούρο: Η Βενεζουέλα απελευθερώνεται από το αμερικανικό δολάριο
Ο Μαδούρο διώχνει δεκάδες αξιωματικούς από τον Στρατό της Βενεζουέλας μετά το πραξικόπημα
Tags:
ΗΠΑ, αποστασία, πραξικόπημα, Βενεζουέλα, Μάικ Πενς, Νικολάς Μαδούρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK