22:43 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να μην ξεχάσει ποτέ τον θρίαμβο επί της ναζιστικής Γερμανίας, υπενθυμίζοντας τον όρκο των Σοβιετικών στρατιωτών: «Θα πεθάνω, αλλά δεν θα παραδοθώ».

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στη Μόσχα, για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν βρέθηκε μαζί με άλλους 13.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην παρέλαση για 74η επέτειο της Νίκης, ενώ πορεύτηκε μαζί με το Αθάνατο Τάγμα, οι συμμετέχοντες του οποίου τιμούν τη μνήμη αυτών που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας πορτραίτα τους.

«Η παρέλαση (της Νίκης) πραγματοποιήθηκε, ευτυχώς, χωρίς διακοπές, όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς, ο καιρός δεν επέτρεψε στις αεροπορικές μας δυνάμεις να πετάξουν. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ορατότητα τουλάχιστον 400 μέτρων και υπήρχε μόνο 150 μέτρων, οπότε δεν λειτούργησε. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι καλύτερο να μην το διακινδυνεύσεις. Η ασφάλεια των πιλότων και των ανθρώπων στο έδαφος είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Γενικά, όμως, η παρέλαση, κατά την άποψή μου, ήταν υπέροχη», δήλωσε ο Πούτιν στο Rossiya 24.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι νίκη στον πόλεμο ήταν ένας μεγάλος θρίαμβος για τον ρωσικό λαό και ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους πολίτες της Ρωσίας.

«Ουσιαστικά, κάθε οικογένεια στη χώρα μας έχει επηρεαστεί από την τραγωδία του (Β' Παγκοσμίου Πολέμου). Σε κάθε οικογένεια έχει συμβεί και θα θυμόμαστε πάντα αυτό το γεγονός», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

​Ήταν η πέμπτη φορά που ο Πούτιν συμμετείχε στην παρέλαση του Αθάνατου Τάγματος, θεσμός που ξεκίνησε το 2012 και πραγματοποιείται και σε άλλες χώρες, πέραν της Ρωσίας. Στην Αθήνα, η παρέλαση του Αθάνατου Τάγματος θα πραγματοποιηθεί στις 19:30.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η παρέλαση του Αθάνατου Τάγματος στη Μόσχα (Βίντεο)

Μιλώντας, νωρίτερα, πριν την έναρξη της μεγάλης παρέλασης, ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ το κουράγιο και την αυταπάρνηση των στρατιωτών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι στρατιώτες της χώρας έδωσαν τη ζωή τους για χάρη της ελευθερίας τους, για χάρη ενός ειρηνικού μέλλοντος, για χάρη του καθενός από εμάς. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το θάρρος και τη θυσία τους και το τεράστιο τίμημα για τη νίκη. Σκύβουμε τα κεφάλια μας στη μνήμη των γιων, θυγατέρων, πατεράδων, μητέρων, παππούδων, συζύγων, αδελφών, συμπολεμιστών, συγγενών, φίλων. Πενθούμε για τους βετεράνους που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Μιλώντας για τη ναζιστική Γερμανία, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως «νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να κατακτήσουν τη Σοβιετική Ένωση μέσα σε μερικές εβδομάδες» και τελικά «απέτυχαν». Κάλεσε τους στρατιώτες του σύγχρονου ρωσικού στρατού να θυμούνται τον όρκο των Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τους Ναζί: «Θα πεθάνω, αλλά δεν θα παραδοθώ».

​Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «η νίκη σφυρηλατήθηκε από ολόκληρο το έθνος» και υπενθύμισε το σύνθημα της εποχής: «Όλα για τη νίκη».

Πρόσθεσε ότι τα διδάγματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παραμένουν σημαντικά σήμερα, καθώς ορισμένες χώρες διαστρεβλώνουν συνειδητά τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δοξάζουν τους ναζιστικούς συνεργάτες, «ξεχνώντας την τιμή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ψευδόμενοι ξεδιάντροπα στα παιδιά τους και προδίδοντας τους προγόνους τους».

«Το ιερό μας καθήκον είναι να υπερασπιζόμαστε τους αληθινούς ήρωες», τόνισε.

Tags:
ναζισμός, Ημέρα της Νίκης, ναζί, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Ημέρα Νίκης, Αθάνατο Τάγμα, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK