15:18 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η προσπάθεια της ΕΕ να εξασφαλίσει τις αξίες της είναι καταδικασμένη σε «αποτυχία», χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ενέργειες εκείνων που προσπαθούν να την εκδιώξουν από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας, όλες οι προσπάθειες της ΕΕ να διασφαλίσει τις δηλωμένες αξίες της είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση της ομάδας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει εκπληρώσει 66 από τα 72 κριτήρια που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϋπόθεση για την καθιέρωση καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ενώ θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, περαιτέρω μέτρα για την εκπλήρωση των υπόλοιπων έξι κριτηρίων. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι μια αναθεωρημένη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς το συμφέρον τόσο της Άγκυρας όσο και των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 1963, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τον προκάτοχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1987, η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για να γίνει επίσημο μέλος του μπλοκ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν ξεκίνησαν παρά μόνο το 2005.

Οι διμερείς συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία καταστάλθηκε από τις αρχές, οι οποίες εισήγαγαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τα αυστηρά μέτρα των τουρκικών αρχών έναντι της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών κρατήσεων, οι οποίες αποτέλεσαν άλλο ένα εμπόδιο στις συνομιλίες ένταξης.

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ευρώπη, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK