ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
101
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επιτέθηκε στην Τεχεράνη για την σειρά απειλητικών ενεργειών και δηλώσεων στις οποίες έχει πρόσφατα προχωρήσει, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Ζαρίφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σημείωσε την Πέμπτη σε δήλωσή του ότι το Ιράν «έχει εμπλακεί σε μια κλιμάκωση σειράς απειλητικών ενεργειών και δηλώσεων» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η ανταπόκριση των Ηνωμένων Πολιτειών των εταίρων και των συμμάχων μας έχει καταστεί σαφής: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο», αναφέρει η δήλωση. «Αλλά τα σαράντα χρόνια που το Ιράν σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες, επιτίθεται σε αμερικανικές εγκαταστάσεις και παίρνει ομήρους Αμερικανούς, είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

​«Το καθεστώς στην Τεχεράνη θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι τυχόν επιθέσεις από αυτούς ή τους πληρεξούσιους της οποιασδήποτε ταυτότητας έναντι των συμφερόντων των ΗΠΑ ή των πολιτών τους θα απαντηθούν με μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ», συνεχίζει.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Πομπέο έρχονται μετά από μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στις οποίες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπογράφει μια εκτελεστική εντολή που επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν αναφορικά με το σίδηρο, το χάλυβα, το αλουμίνιο και το χαλκό.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κορυφώθηκαν σε ένα νέο θερμό επίπεδο το Μάιο του 2018, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία της εποχής Ομπάμα, μια συμφωνία την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει εδώ και καιρό ως μια «κακή» συμφωνία. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την JCPOA επανέφερε στη συνέχεια μια σειρά κυρώσεων στην Τεχεράνη που είχαν αρθεί ως αποτέλεσμα της συνομολόγησης της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ εντατικοποίησαν περαιτέρω τις επιθέσεις τους στην Τεχεράνη, αναγνωρίζοντας πρόσφατα το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Tags:
κυρώσεις κατά Ιράν, συμφωνία, Ζαβάντ Ζαρίφ, Μάικ Πομπέο, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK