ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με Ιρανούς αξιωματούχους, χαρακτηρίστηκαν νωρίτερα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ως «πρωτοφανείς» «ασυμβίβαστες με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι ότι διέπραξε παράβαση του νόμου όταν συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους το 2018.

Ο Τραμπ, αναφερόμενος στις συναντήσεις του Κέρι με τους Ιρανούς, δήλωσε ότι ένας από τους αρχιτέκτονες του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), επίσης γνωστή ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν, πρέπει να «διωχθεί ποινικά» βάσει του νόμου Logan.

«Γνωρίζετε ότι ο Τζον Κέρι τους μιλά πολύ. Αυτή είναι μια παραβίαση του νόμου Logan και ειλικρινά πρέπει να διωχθεί ποινικά για αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.

«Αλλά οι δικοί μου άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα, μόνο οι Δημοκρατικοί κάνουν τέτοιου είδους πράγματα. Αν συνέβαινε το αντίθετο, θα διωκόταν σύμφωνα με το νόμο Logan», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο νόμος Logan, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 1799 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Άνταμς, απαγορεύει σε πολίτες των ΗΠΑ να εμπλέκονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με ξένες χώρες.

Μόνο 2 άτομα κατηγορήθηκαν βάσει του νόμου Logan — το ένα το 1803 και το ένα το 1852 — με το κατηγορητήριο να απορρίπτεται και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρει η έκθεση Fox News.

Ένας εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Τραμπ, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου ήταν «απλά λάθος, τέλος», αναφέρει η έκθεση του Fox News.

Ο κ. Κέρι βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας πυρηνικής συμφωνίας που λειτούργησε για την επίλυση ενός δυσεπίλυτου προβλήματος», τόνισε ο εκπρόσωπος, όπως ανέφερε το Fox News.

«Ο κόσμος το υποστήριξε τότε και το υποστηρίζει ακόμα. Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην επίλυση προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής για την Αμερική αντί να επιτεθεί στους προκατόχους του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Τζον Κέρι παραδέχτηκε ότι από τότε που έφυγε από το αξίωμα του, είχε τουλάχιστον τέσσερις φορές μυστικές συναντήσεις με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να «διασώσει» την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Ο Κέρι δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση Τραμπ για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία, στο Μόναχο και αλλού.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο, Τζον Κέρι, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK