ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως συνεχίζεται προσπάθεια δια της διπλωματικής οδού.

Στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία, σε ό,τι αφορά την τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, στάθηκε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το politis.com.cy, και ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ενέργειες αναφορικά με τη δραστηριότητα της Άγκυρας, σημείωσε πως «έχει λεχθεί και αυτό. Αυτό, το οποίο καταγράφεται είναι η θετική ανταπόκριση των εταίρων μας σε όσα άκουσαν».

«Πλην, όμως, δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε ένα Άτυπο Συμβούλιο το οποίο για άλλο σκοπό συνεκλήθη και να μην αναμένουμε κάτι ανάλογο ενδεχόμενα και στις 28 Μαΐου. Θα είναι την επομένη των εκλογών», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε, δε, πως «αυτό το οποίο καταγράφεται είναι η προσπάθεια δια της διπλωματικής οδού, να εξευρεθεί λύση. Εξαντλούνται πρώτα όλα τα στη διάθεση μέσα, όσων μπορούν να επηρεάσουν και εν συνεχεία λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε σύσσωμο τις ενέργειες της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου Αρχηγών στη Ρουμανία, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

«Υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος της Κύπρου για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου. Επεσήμαναν, δε, ότι δεν επεκτάθηκε η συζήτηση για τυχόν αντίμετρα κατά τη χθεσινή σύνοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης τον διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία».

Μετά το πέρας της συνόδου της Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εγώ είμαι Κύπριος», σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η ΕΕ, στέκεται ενωμένη με την Δημοκρατία της Κύπρου «και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε από την πλευρά του, ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει τις αξίες της, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Σχετικά:

Γιούνκερ για τουρκική προκλητικότητα: «Είμαι Κύπριος»
Αλληλεγγύη προς την Κύπρο και καταδίκη της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους
Διπλωματικές πηγές: Πολύ πιθανό να λάβει η ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας στο μέλλον
Tags:
Αλέξης Τσίπρας, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Κύπρος, Πρόδρομος Προδρόμου, Νίκος Αναστασιάδης, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK