19:30 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Ο λεγόμενος «Πετρελαϊκός Ξεσηκωμός», που θυμίζει αρκετά τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας και πιέζει για χαμηλότερες τιμές καυσίμων, συγκέντρωσε 500.000 υποστηρικτές σε χρόνο μηδέν στο Facebook.

Ο «Πετρελαϊκός Ξεσηκωμός», ένα δημοφιλές σουηδικό κίνημα κατά των υψηλών τιμών της βενζίνης, ακύρωσε τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις του σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας, καθώς οι αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Εμπνευσμένο από τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας, το κίνημα «Πετρελαϊκός Ξεσηκωμός», σχεδίαζε να πραγματοποιήσει σήμερα κινητοποιήσεις με γιλέκα σε δώδεκα σουηδικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Στοκχόλμη, το Γκέτενμποργκ και το Γκόθενμπεργκ. Τα σχέδια αυτά όμως μπήκαν στον πάγο.

«Δεν πήραμε άδεια και άρα δεν θα γίνουν», δήλωσε o Janne Berglund, ιδρυτικό μέλος του κινήματος. Παρότι είναι όπως είπε απογοητευμένος δεν το βάζει κάτω. «Θα διαδηλώσουμε την επόμενη Παρασκευή, έως τότε θα είναι έτοιμες οι άδειες. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ωραία αίσθηση αυτό που έγινε τώρα μετά από τόση προετοιμασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο «Πετρελαϊκός Ξεσηκωμός» είναι αποτέλεσμα της ευρείας δυσφορίας για τις τιμές των καυσίμων. Αυτή τη στιγμή ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 16,79 Σουηδικές Κορώνες (1,74 δολάρια), έχοντας αυξηθεί κατά 2 Κορώνες (0,21 δολάρια) από τον Ιανουάριο. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση των τιμών εντός του καλοκαιριού.

Ο 69χρονος Janne Berglund, ξεκίνησε άθελά του το κίνημα. Όταν ξεπέρασε τις 16 κορώνες η τιμή του πετρελαίου τον περασμένο Απρίλιο, αποφάσισε πως δεν αντέχει άλλο και ζήτησε μέσω Facebook από τους πολίτες να τοποθετηθούν για την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Samhällsnytt. Ο ίδιος ανέμενε ότι θα συνταχθούν μαζί του ίσως ορισμένες εκατοντάδες άνθρωποι το ανώτερο, ωστόσο οι υποστηρικτές ξεπέρασαν τις 275.000.

Έτσι ελήφθη και η απόφαση να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, που επίσης ξεκίνησαν να διαδηλώνουν για τις τιμές των καυσίμων και να βγουν και εκείνοι στους δρόμους με κίτρινα ή πορτοκαλί γιλέκα.

Εντονότερα διαμαρτύρονται για τις τιμές των καυσίμων, οι Σουηδοί αγρότες και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ειδικά από αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη μετακίνησή τους. Αρκετοί μπορεί να νιώθουν και προδομένοι από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που προεκλογικά υποσχόταν να μην γίνουν αυξήσεις στην φορολογία στη βενζίνη, αλλά τελικά λίγο μετά την εκλογή της έκανε ακριβώς το αντίθετο. Αυτή τη στιγμή, το 60% της τελικής τιμής της βενζίνης είναι φόρος.

Το κίνημα βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής από περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σουηδίας, εκείνο απαντά ότι οι υποστηρικτές του έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και καλούν τους πάντες να συνταχθούν μαζί τους ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας.

Ο επικεφαλής των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Ακεσον, δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα για την μείωση των τιμών στα καύσιμα, κάνοντας μάλιστα δηλώσεις συμβολικά έξω από ένα βενζινάδικο.

Σχετικά:

Ποιος γα@@ τις ευρωεκλογές: Βίντεο των Σουηδών κομμουνιστών καλεί σε αποχή (βίντεο)
Η Σουηδία «έκοψε» τη διαπίστευση σε ρωσικής καταγωγής δημοσιογράφο
Για 25ο Σαββατοκύριακο ξανά στους δρόμους του Παρισιού, τα «Κίτρινα Γιλέκα» (Βίντεο)
Χημικά και οδοφράγματα στο Παρίσι, επιμένουν τα Κίτρινα Γιλέκα (Βίντεο)
«Κίτρινα Γιλέκα»: Στα 200 εκατ. ευρώ οι συνολικές ζημιές στις ακίνητες περιουσίες
Tags:
διαδήλωση, τιμές, Βενζίνη, κίτρινα γιλέκα, Γαλλία, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK