02:48 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Η πραγματική συζήτηση για τις συνέπειες από ένα Brexit ξεκίνησε όχι πριν ή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, αλλά μετά την ψηφοφορία. Σήμερα τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανότατα διαφορετικά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δίνει πιθανότητες 20-30% στο να παραμείνει τελικά εντός ΕΕ η Βρετανία, καθώς η πραγματική συζήτηση για την παραμονή ή την αποχώρηση ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Πολωνίας, ο Τουσκ πρότεινε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος δεδομένου ότι η Βρετανία έχει ήδη διεξάγει δύο δημοψηφίσματα για την Ευρώπη, το πρώτο το 1975 για την παραμονή ή όχι στην τότε ΕΟΚ της οποίας είχε γίνει μέλος δύο χρόνια νωρίτερα.

Εάν το 2016 ήταν δυνατόν να αλλάξει η απόφαση που ελήφθη το 1975, θα πρέπει να είναι δυνατόν να διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δήλωσε ο Τουσκ, που έχει συχνά εκφράσει τη λύπη του για την έκβαση του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 52% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και το 48% υπέρ της παραμονής. 

«Η πραγματική συζήτηση για τις συνέπειες από ένα Brexit ξεκίνησε όχι πριν ή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, αλλά μετά την ψηφοφορία. Σήμερα τα αποτελέσματα θα ήταν πιθανότατα διαφορετικά» δήλωσε όπως αναφέρει η Gazeta Wyborcza.

«Παραδόξως είναι το Brexit που πυροδότησε το κίνημα υπέρ της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο Τουσκ. «Σήμερα, οι πιθανότητες να μην υπάρξει Brexit είναι 20 με 30%. Είναι πολλές» πρόσθεσε.

«Μήνα με τον μήνα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μοιάζει εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαν (προβλέψει) οι υπέρμαχοι του Brexit», τονίζει.

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να τα παρατήσουμε, ακόμα κι αν επαναλάβουμε ότι το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος έκφρασης της επιθυμίας του λαού. Ναι η επιθυμία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή. Αλλά το δημοψήφισμα του 2016 δεν ήταν το πρώτο στη διάρκεια της ευρωπαϊκής πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε.

Tags:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Brexit, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK