15:43 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πορθητής άρχισε ήδη δουλειά, σύντομα και ο Γιαβούζ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, σχολιάζοντας την ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk δήλωσε ότι «στη γεωγραφική μας περιοχή όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις. Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το sigmalive.com. 

Η νέα τουρκική δήλωση έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτζιγές που ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις αξιώσεις που διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί ημερών του Αλμπαϋράκ, αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο «Πορθητής» και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το γεωτρύπανο μας ο «Πορθητής» ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και ο Γιαβούζ. Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020 στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα», επισήμανε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατολική Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε ο Αλμπαϋράκ.

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτζιγές υποστήριξε ότι η κυριότητα επί των νήσων δεν απορρέει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τάχθηκε υπέρ της σύναψης διεθνών συμφωνιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά:

Με την Τουρκία στην ατζέντα ο Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
ΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της
Κουμουτσάκος για Τουρκία: Πλήρης συμμόρφωση για πλήρη ένταξη
Τσίπρας: Η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Καμμένος: Πράξη εισβολής, αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, γεωτρήσεις, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK