06:43 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Κοινοβούλιο στη Βρετανία.

Brexit: Υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών υπέρ ενός «επιβεβαιωτικού» δημοψηφίσματος

© AFP 2019 / Tolga Akmen
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η αναζωπύρωση της στήριξης μερίδας Εργατικών σε δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας για το Brexit σημειώνεται την ώρα που ο αρχηγός του κόμματος για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σημαντικό προβάδισμα εν όψει ευρωεκλογών.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες πιέσεις καθώς δύο από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ζητήσει «δημοψήφισμα επιβεβαίωσης» για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον ανακοίνωσε ότι το κόμμα παραμένει «υπέρ της παραμονής και των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος να εξετάσουν τη στήριξή τους σε όποια συμφωνία για Brexit.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Γουάτσον ανέφερε ότι «ήθελα μία συμφωνία. Δυστυχώς απέκτησα την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει επιβεβαιωτική ψηφοφορία, γιατί πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο του Brexit. Αν βρεθεί συμφωνία που θα εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο, τότε εντάξει. Αλλά αυτό μου φαίνεται πολύ δύσκολο».

«Η ιδέα της επιβεβαιωτικής ψηφοφορίας δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία, αλλά με το πώς θα φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Η παραδοχή του Γουάτσον έρχεται την ώρα που ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει περάσει εβδομάδες σε συζητήσεις με την Τερέζα Μέι των Συντηρητικών οι οποίες τελμάτωσαν, ενώ είχαν στόχο να βρεθεί κάποια ομοφωνία στο πώς θα έπρεπε να μοιάζει μία συμφωνία για το Brexit.

Επίσης, έρχεται μετά από παρόμοια τοποθέτηση του γραμματέα για το Brexit των Εργατικών, Σερ Κέιρ Στάρμερ, που δήλωσε στον Guardian ότι όποια διακομματική συμφωνία για το Brexit δεν έρθει μαζί με ένα «επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα» πιθανότατα δεν θα περάσει από τη βουλή.

«Σημαντικός αριθμός βουλευτών των Εργατικών, περίπου 120 με 150, δεν θα στηρίξουν μία συμφωνία αν αυτή δεν έχει επιβεβαιωτική ψήφο» υπογράμμισε ο Στάρμερ.

«Αρκετοί συνάδελφοί μου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ μίας συμφωνίας χωρίς να συνοδεύεται από επιβεβαιωτική ψήφο. Έτσι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία. Και χωρίς αυτό είναι αδύνατο να εκτιμήσεις πώς θα μαζευτούν τα νούμερα» δήλωσε προσθέτοντας ότι «έχω ξεκαθαρίσει ότι σε αυτό το σημείο, στην 11η ώρα, κάθε συμφωνία που περνάει από αυτή την κυβέρνηση πρέπει να κλειδώσει από επιβεβαιωτική ψήφο».

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω ανησυχιών που δημιουργεί στα δύο μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ίσως υπάρξουν απώλειες στις ευρωεκλογές προς κόμματα όπως το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Tags:
Τζέρεμι Κόρμπιν, δημοψήφισμα, Εργατικό Κόμμα, Ηνωμένο Βασίλειο, Brexit, Κόμμα Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK