03:05 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Νέο νομοσχέδιο για το Brexit στις αρχές Ιουνίου προωθεί η Μέι

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενδέχεται να προσπαθήσει ξανά να «περάσει» από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου μια συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Χθες, η κ. Μέι έκανε μια «τελευταία προσφορά» στον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών για το Brexit, καθώς υποσχέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μέι σχεδιάζει να καταθέσει νομοσχέδιο με συμφωνία απόσυρσης από την ΕΕ, το οποίο και θα καθορίζει τους όρους για τo Brexit, κατά την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου, πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές των βουλευτών.

«Είναι επιτακτική να γίνει τότε εάν πρόκειται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν την θερινή κοινοβουλευτική περίοδο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέι, μετά τη συνάντηση της πρωθυπουργού με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται για να στηρίξουν το νομοσχέδιο οι Εργατικοί.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οπότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο αποχώρησης, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ωστόσο, δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο οι Εργατικοί τελικά θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, για το οποίο συνομιλεί ο ίδιος και η ομάδα του με την κυβέρνηση της Μέι για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες.

«Ειδικότερα, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων, μετά από δηλώσεις συντηρητικών βουλευτών και υπουργών που επιδιώκουν την αντικατάσταση της πρωθυπουργού», είπε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Παρά την αντιπολίτευση που δέχεται η Μέι μέσα στο δικό της κόμμα, ανώτεροι υπουργοί συμφώνησαν νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

«Υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις κατέγραψαν τις λεπτομέρειες των συμβιβασμών που ήταν διατεθειμένη να εξετάσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο συμφωνήθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη θα προωθηθεί έγκαιρα το νομοσχέδιο με τη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να λάβει βασιλική έγκριση κατά τη θερινή κοινοβουλευτική περίοδο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Το βρετανικό κοινοβούλιο σταματά συνήθως τις εργασίες του για το καλοκαίρι κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχετικά:

Brexit: Υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών υπέρ ενός «επιβεβαιωτικού» δημοψηφίσματος
Τουσκ: Στο 20-30% οι πιθανότητες να μην υπάρξει Brexit
«Όχι» από το Παρίσι στις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις για το Brexit
Δέσμευση των «27» της ΕΕ να προχωρήσουν ενωμένοι μετά το Brexit
Tags:
Brexit, ΕΕ, Τζέρεμι Κόρμπιν, Τερέζα Μέι, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK