ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε επίσημο διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά η Κύπρος, ενώ επιστολή προς την Τερέζα Μέι στέλνει και ο Νίκος Αναστασιάδης για τις δηλώσεις Βρετανού υφυπουργού σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε επίσημο διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά η Κύπρος, ενώ επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, θα στείλει και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για τη στάση του Λονδίνου σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου θα απευθύνει διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί το διάβημα, όπως μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ΚΥΠΕ επικαλούμενο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου.

Αφορμή για την όξυνση αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει να διεξάγονται διερευνητικές γεωτρήσεις σε οποιαδήποτε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

«Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Βρετανός πολιτικός.

Η φράση προκάλεσε αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό και προανήγγειλε πως «θα γίνουν τα δέοντα βήματα» προς το Λονδίνο.

Σε διευκρινιστική του δήλωση, το Foreign Office επανέλαβε τη γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» και πως «πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Tags:
διάβημα διαμαρτυρίας, Κυπριακή ΑΟΖ, επιστολή, ΑΟΖ, Νίκος Αναστασιάδης, Τερέζα Μέι, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανία, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK