02:03 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Την πολιτική των ΗΠΑ και τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται στα εσωτερικά τρίτων χωρών σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Στο Σότσι συναντήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αυστριακό Πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πούτιν ανέφερε στον ομόλογό του πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβληθούν σε άλλες χώρες στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας αλλά και σε άλλους τομείς.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στον Nord Stream 2 θα συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους έναντι των οικονομιών των χωρών τους και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «προχωρήσει» στην υλοποίηση του έργου.

«Όσον αφορά τις προσπάθειες των αμερικανών εταίρων μας να καταστρέψουν ορισμένες συμφωνίες, μιλάμε για τον Nord Stream 2 και κάποια άλλα έργα, το έχουμε πει επανειλημμένα και θέλουμε να το επαναλάβουμε: στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόπειρες αθέμιτου ανταγωνισμού με το πρόσχημα διαφόρων πολιτικών λόγων», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν σημείωσε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων και στον οικονομικό τομέα.

«Είπα ήδη ότι χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και πρέπει να σκεφτούμε πώς επηρεάζουμε την παγκόσμια αγορά ενέργειας», ανέφερε.

Μετά τις δηλώσεις Πούτιν για τον Nord Stream 2 ο Βαν Ντερ Μπέλεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αυστρίας στο έργο και τόνισε ότι η OMV, εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα τη Βιέννη, δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το εγχείρημα.

«Προκλητική η στάση των ΗΠΑ στο Ιράν»

Αναφορικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη στάση των ΗΠΑ προκλητική και υπενθύμισε την επιβολή κυρώσεων και τις απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη που συνεργάζονται με την Τεχεράνη.

Παράλληλα, υπογράμμισε αναφερόμενος στη συμφωνία για τα πυρηνικά πως η Ρωσία δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του «πυροσβέστη» ειδικά όταν εμπλέκονται και άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο ομόλογός του σημείωσε πως οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση στο Ιράν θα χειροτερεύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και θα δημιουργήσει μια κρίση παρόμοια με αυτή του Ιράκ.

Σχολιάζοντας την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η χώρα του υιοθετεί ευέλικτη συμπεριφορά και κάνει συμβιβασμούς αλλά ποτέ εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της.

Μετά το πέρας της συνομιλίας των δύο ανδρών, ο Βαν Ντερ Μπέλεν κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθεί το Σάλτσμπουργκ μέσα στο επόμενο έτος.

Tags:
Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, άμυνα, οικονομία, Ρωσία, ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK