ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και το Ιράν ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων σε μικρές βάρκες στον Περσικό Κόλπο φέρονται να αποτελούν μια από τις αιτίες που η Ουάσινγκτον κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις της σε σχέση με το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμερικανός γερουσιαστής: Οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν έναν πόλεμο με το Ιράν με «δύο χτυπήματα»

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αξιωματούχοι, μιλώντας στην New York Times, οι συγκεκριμένες δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν πλήρως συναρμολογημένους πυραύλους, καλλιεργώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν ενάντια σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. 

Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα τρεις αξιωματούχοι χωρίς να κατονομάζονται, οι υπηρεσίες πληροφοριών καταδεικνύουν ένα νέο είδος απειλής που έχει παρατηρηθεί προσφάτως από μέρους του Ιράν.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι αν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εκλαμβάνουν αυτές τις φωτογραφίες ως επιχείρημα για να θεωρείται το Ιράν απειλή, υπάρχει και η μερίδα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τραμπ, που επεσήμανε ότι η εν λόγω κίνηση (δηλαδή να τοποθετήσει το Ιράν πυραύλους σε πλοία) αποτελεί αμυντική στάση ενάντια στις ενέργειες των ΗΠΑ που η Τεχεράνη αναγνωρίζει ως προκλητικές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το προσωπικό «μη έκτακτης ανάγκης» να εγκαταλείψει το Ιράκ

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ήραν το απόρρητο μίας φωτογραφίας που φέρεται να μεταφέρει έναν ιρανικό πύραυλο, αφ'ότου ο Μπόλτον ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln θα σπεύσει στον Περσικό Κόλπο συντομότερα από ό,τι αναμενόταν. 

Το Πεντάγωνο, εντούτοις, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την εν λόγω φωτογραφία, ενώ ακόμη δύο φωτογραφίες που φέρονται να αποτυπώνουν τη στιγμή της φόρτωσης πυραύλων σε πλοία, παραμένουν απόρρητες. 

Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι μεταξύ των στοιχείων που θορύβησαν Αμερικανούς αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και έπεισαν αρκετούς ότι αναδύεται μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν. 

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώθηκε πρόσφατα, αφ'ότου οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη στρατιωτικής τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο, στέλνοντας το Abraham Lincoln και μαζί ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη. Η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει επίσης την επιπρόσθετη ανάπτυξη Patriot στην περιοχή. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να απαντήσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη. 

Tags:
Περσικός Κόλπος, πύραυλοι, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK