18:36 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το 2013 - 2014 ο Καναδάς έστειλε στις Φιλιππίνες 103 κοντέινερ με σκουπίδια, τα οποία εσφαλμένα χαρακτηρίστηκαν ως ανακυκλώσιμα, και έκτοτε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από ένταση.

Η διαμάχη ανάμεσα στις Φιλιππίνες και στον Καναδά για τα απορρίμματα, ένα θέμα που προέκυψε το 2013-2014, έλαβε πλέον νέες διαστάσεις, καθώς η Μανίλα αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη της στον Καναδά, αλλά και τους πρόξενούς της που εργάζονταν στο κράτος της Βόρειας Αμερικής. 

Ο ανώτατος διπλωμάτης, υπουργός Εξωτερικών Τεόντορο Λόξιν, ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη απόφαση στο Twitter, ασκώντας κριτική στον Καναδά και υποστηρίζοντας ότι παρήλθε η προθεσμία, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα. 

​Παράλληλα, προειδοποίησε τον Καναδά ότι οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη διπλωματικής τους παρουσία στη χώρα, μέχρις ότου ο Καναδάς πάρει πίσω τα σκουπίδια που εστάλησαν, το 2013-2014, στη χώρα, καθώς φέρονταν να είναι ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε αναφερθεί πρόσφατα στο θέμα, οπότε και δεσμεύτηκε να στείλει πίσω όλα τα σκουπίδια «στις όμορφες παραλίες του Καναδά», δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να κηρύξει πόλεμο ενάντια στον Καναδά, εάν δεν επιλυθεί το θέμα. 

«Θα απευθύνω μια προειδοποίηση στον Καναδά, ίσως την επόμενη εβδομάδα, ότι καλύτερα να μαζέψουν τα σκουπίδια. Θα κηρύξουμε πόλεμο εναντίον τους (...)», είχε πει, σύμφωνα με το CNN των Φιλιππίνων. 

Το θέμα προέκυψετο 2013-2014, όταν ο Καναδάς έστειλε στις Φιλιππίνες 103 κοντέινερ με απορρίμματα, τα οποία εσφαλμένα χαρακτηρίστηκαν ως ανακυκλώσιμα, και έκτοτε η χώρα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, παρά τις δεσμεύσεις ότι το λάθος αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Μετά τις δηλώσεις του Ντουτέρτε, ο Καναδάς συμφώνησε να μεταφέρει τα απορρίμματα, με τις Αρχές των Φιλιππίνων να αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η Μανίλα ήταν έτοιμη για τη μεταφορά των σκουπιδιών, ο Καναδάς χρειαζόταν πολλές περισσότερες εβδομάδες. 

Tags:
Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σκουπίδια, Φιλιππίνες, Καναδάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK