ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Γεωλόγος προειδοποίησε πως εάν εκραγεί το υπερηφαίστειο Γελοουστόουν, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ θα καταστραφεί και οι άνθρωποι θα πρέπει να εκκενώσουν την βορειοαμερικανική ήπειρο.

Εάν υπερηφαίστειο Γελοουστόουν εκραγεί, το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ θα καταστραφεί και δεν υπάρχει τρόπος να το εμποδίσουμε, υποστήριξε ο δρ. Τζέρμπι Ζάμπα, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας με έδρα το Κατοβίτσε στην Πολωνία, μιλώντας στη Wirtualna Polska.

«Προβλέπω ότι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη πριν από 640.000 χρόνια, θα καταστρέψει τα περισσότερα από τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα εκρηκτικά υλικά θα καλύψουν τα πάντα μέσα σε μια ακτίνα 500 χιλιομέτρων με ένα στρώμα πάχους ενός μέτρου. Και λόγω της εκπομπής σκόνης, τα αέρια ή τα μονοξείδια του θείου στην ατμόσφαιρα, θα παρατηρήσουμε μια ψύξη του κλίματος. Εκτιμώ ότι λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα», προειδοποιεί ο δρ. Ζάμπα.

Ο ειδικός εξήγησε ότι εάν το υπερηφαίστειο εκραγεί στο κοντινό μέλλον, η μόνη εύλογη ενέργεια θα είναι η εκκένωση της ηπείρου της Β. Αμερικής και πρόσθεσε ότι απλούστατα δεν υπάρχει κανείς τρόπος να προβλέψεις πότε η καλδέρα Γελοουστόουν θα αρχίσει να ξερνά λάβα και πως οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωγμές 30 μέτρων εντοπίστηκαν κοντά στο υπερηφαίστειο Γελοουστόουν

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εκκένωση των ανθρώπων. Ωστόσο, εάν μιλάμε για ολόκληρο το έθνος, παρεμπιπτόντως ένα αρκετά μεγάλο (έθνος), τότε θα πρέπει να γίνει (σ.σ. η εκκένωση) σε μια άλλη ήπειρο. Υπάρχουν δυνάμεις πάνω στις οποίες ο άνθρωπος δεν έχει καμία επιρροή και πρέπει να παρατηρεί με απίστευτη σεμνότητα», δήλωσε ο δρ. Ζάμπα.

Το Παρατηρητήριο του Ηφαιστείου Γελοουστόουν, υπό την επίβλεψη του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, παρακολουθεί τη δραστηριότητα του υπερηφαιστείου κάθε μέρα από το 2001.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,1 εκατομμυρίων ετών, το υπερηφαίστειο εξερράγη τουλάχιστον τρεις φορές, μεταμορφώνοντας το τοπίο γύρω του.

Tags:
έκρηξη, ηφαίστειο, Γεωλογικό Ινστιτούτο ΗΠΑ (USGS), Πολωνία, Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον, ΗΠΑ, Γελοουστόουν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK