01:31 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Βρετανοί στρατιώτες

Η Βρετανία αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τα στρατεύματά της στο Ιράκ

© AFP 2019 / Peter Muhly
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η απόφαση, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ελήφθη λόγω εκτιμήσεων για αυξημένους κινδύνους ασφαλείας που προέρχονται από το Ιράν.

Το επίπεδο συναγερμού για τα βρετανικά στρατεύματα και τους Βρετανούς διπλωμάτες στο Ιράκ αύξησε το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω εκτιμήσεων για αυξημένους κινδύνους ασφαλείας που προέρχονται από το Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sky News.

Η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε επίσης ειδοποίηση ασφαλείας για το προσωπικό της στο Ιράκ. Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε και για τα στρατεύματα και τους διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση κυβερνητικών υπαλλήλων από τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ λόγω φόβων για την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η κίνηση των ΗΠΑ ώθησε επίσης τη Γερμανία και την Ολλανδία να διακόψουν τις αποστολές τους στο Ιράκ, λόγω των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή.

Πάντως, κατά τις βρετανικές αρχές, οι απειλές από ιρανικές ομάδες ενάντια στα στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχουν αυξηθεί.

Οι συγκεκριμένες αναφορές έρχονται μετά την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τεχεράνη, με την αποστολή αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προετοιμασμένη να «ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε από κάποιον εντολοδόχο, είτε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, είτε από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Την περασμένη Τετάρτη το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σχετικά:

Πεπεισμένος ο Τραμπ πως το Ιράν «θα θελήσει να διαπραγματευθεί σύντομα»
Η Γερμανία αναστέλλει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτών λόγω της έντασης στην περιοχή
Tags:
στρατεύματα, πυρηνική συμφωνία, ΗΠΑ, Βαγδάτη, Ιράκ, Ιράν, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK