ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (309)
0 0 0
Βρείτε μας

Πριν δύο εβδομάδες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο προχώρησε σε μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο Καράκας προσπαθώντας να συσπειρώσει τις ένοπλες δυνάμεις για την ανατροπή του Μαδούρο.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιδο συναντώνται σε ουδέτερο έδαφος, στο Όσλο της Νορβηγίας όπου θα έχουν κρυφές «διερευνητικές συνομιλίες» σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο NRK και αρκετά ΜΜΕ.

Ο Μαδούρο εκπροσωπείται από τον υπουργό Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκεθ και έναν πιστό του κυβερνήτη στις συζητήσεις. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι ο Ροντρίγκεθ είχε σταλεί σε μία «πολύ σημαντική» αποστολή, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Ο Γκουάιδο εκπροσωπείται από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Στάλιν Γκονζάλεθ και δύο πολιτικούς συμβούλους.

Σημειώνεται ότι, η Νορβηγία είχε προηγουμένως προσφερθεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών της πολιτικής διαμάχης. Παρότι το Όσλο έχει εκφράσει τη στήριξή του στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τις αξιώσεις του Γκουάιδο για την προεδρία.

Η σοβαρή πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα ξέσπασε μετά την κίνηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας και να ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανατρέψει τον νόμιμα εκλεγέντα πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Οι αξιώσεις του στηρίχθηκαν ευρέως από δυτικές χώρες αλλά απορρίφθηκαν από άλλες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία που στηρίζουν τον Μαδούρο.

Την κρίση ακολούθησε σειρά αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας και οι σκέψεις για «στρατιωτική εναλλακτική» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση. Η εναλλακτική αυτή εξεταζόταν επίσης και από τον Γκουάιδο που ζήτησε διαβουλεύσεις από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Γκουάιδο ως «μαριονέτα των αμερικανών» που βοηθά την Ουάσιγκτον να τον ανατρέψει. Στο τέλος Απριλίου ο Γκουάιδο επιχείρησε πραξικόπημα και κάλεσε τον στρατό της χώρας να τον στηρίξει. Ο στρατός ωστόσο δήλωσε πιστός στον Μαδούρο και το πραξικόπημα απέτυχε.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (309)
Tags:
συνομιλίες, Νορβηγία, Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK