07:41 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο

Δικαστήριο στη Γερμανία επέτρεψε την προβολή προκλητικού προεκλογικού σποτ των νεοναζί

© AFP 2019 / JOHN MACDOUGALL
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την Τετάρτη μία απόφαση που αναφέρει πως ο τηλεοπτικός οργανισμός ARD πρέπει να «παίξει» πολιτική διαφήμιση από το Νεοναζιστικό Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανέτρεψε την προηγούμενη απαγόρευση της διαφήμισης του νεοναζιστικού Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας που επέβαλε ο περιφερειακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RBB του ARD, με την αιτιολογία ότι καλούσε σε πράξεις βίας κατά των αλλοδαπών. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η αναθεωρημένη διαφημιστική εκστρατεία του NPD δεν παρακινούσε το φυλετικό μίσος, ανέφερε το AFP.

Σημειώνοντας ότι η άρνηση του τηλεοπτικού σταθμού έθεσε το κόμμα σε μειονεκτική θέση στις επερχόμενες εκλογές σε σύγκριση με άλλα κόμματα, το δικαστήριο έκρινε ότι «μια συνταγματική καταγγελία [από το NPD] δεν είναι προς το παρόν ούτε απαράδεκτη ούτε αβάσιμη».

Η διαφήμιση, η οποία αφορά στις ευρωεκλογές, περιλαμβάνει εικόνες από σκηνές εγκλήματος και ονόματα θυμάτων βίας, λέγοντας: «Από το αυθαίρετο άνοιγμα των συνόρων το 2015 και την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση που ακολούθησε, οι Γερμανοί έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά θύματα».

Το ανώτατο δικαστήριο ζύγισε την απαγόρευση του NPD το 2017 με το σκεπτικό ότι προσομοιάζει με το περίφημο Εθνικό Σοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, δηλαδή τους Ναζί, που κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία το 1933 και εγκατέστησε μια δικτατορία που δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους και εισέβαλε σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πριν νικηθεί από τους συμμάχους το 1945.

Στα δύο νέα γερμανικά κράτη που προέκυψαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί δεν είχαν θέση στην πολιτική ζωή και ακόμη και τα κλασικά τους σύμβολα, όπως η σβάστικα, ήταν παράνομα.

Το 2017 το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το NPD δεν αποτελούσε επαρκή απειλή για τη δημοκρατία της Γερμανίας ούτως ώστε να δικαιολογήσει την απαγόρευση και έτσι απέκλεισε την απαγόρευση της. Το NPD είχε κάποιες τοπικές επιτυχίες στο πρώην σοσιαλιστικό ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει παρουσία στην εθνική πολιτική σκηνή και δεν διαθέτει γραφεία, ανέφερε το Reuters.

Ωστόσο, άλλα σημάδια δείχνουν μια συνεχή άνοδο στην πολιτική άκρα-δεξιά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Σιχόφερ ανέφερε ότι η αντισημιτική βία αυξήθηκε κατά 20% στη Γερμανία το τελευταίο έτος και ότι το 90% αυτής της βίας διεπράχθη από ακροδεξιές ομάδες.

Ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, η εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), προχώρησε πολύ καλύτερα από το NPD, καθώς εισήλθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 με 7% των ψήφων — και αναμένεται να διπλασιάσει το ποσοστό του τη φορά αυτή. Η AfD έχει επίσης καταδικάσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δεχθεί πρόσφυγες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέψει σε 1 εκατ. αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στη χώρα κατά τα έτη 2015 και 2016.

Οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ μεταξύ 23 και 26 Μαΐου.

Tags:
νεοναζί, Ανώτατο Δικαστήριο, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK