08:22 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Μουσουλμάνα με μαντίλα

Η Αυστρία απαγόρευσε τις μαντίλες στα σχολεία, προκαλώντας κριτική στα social media

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το αυστριακό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει νόμο που απαγορεύει τις μουσουλμανικές μαντίλες στα δημοτικά σχολεία. Η νομοθεσία αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στα κοινωνικά μέσα, αλλά δέχθηκε την στήριξη των Ευρωπαίων δεξιών και ακροδεξιών.

Ο νέος κανονισμός απαγορεύει στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να φορούν «θρησκευτικά επηρεασμένα ρούχα, τα οποία περιλαμβάνουν κάλυψη του κεφαλιού». Η νομοθεσία επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η απαγόρευση καλύπτει μόνο τα ενδύματα που «καλύπτουν πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό τα μαλλιά».

​Οι ιατρικοί επίδεσμοι, καθώς και τα καλύμματα κεφαλής που φοριούνται ως προστασία από βροχή ή χιόνι, δεν εμπίπτουν στους νέους περιορισμούς. Ο νόμος απαλλάσσει ειδικά από την απαγόρευση τα εβραϊκά kippah και τους τα patka των Σιχ.

​Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από τους βουλευτές του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που απαρτίζεται από το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το δεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), τα οποία διατηρούν πλειοψηφία της τάξης του 60% στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση ήταν ομόφωνη στην απόρριψη του μέτρου που χαρακτήρισαν ως ένα λαϊκιστικό κόλπο.

Σύμφωνα με το RT, η πρώην υπουργός Παιδείας, Σόνια Χάμερσμιντ, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα — τους Σοσιαλδημοκράτες — δήλωσε ότι η κίνηση ήταν «μόνο για τους τίτλους», αμφισβητώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης. Ένας άλλος βουλευτής από το πράσινο αριστερό κόμμα Jetzt, η Στέφανι Κοξ, το χαρακτήρισε ως «λαϊκιστικό μέτρο που στοχεύει τη θρησκευτική μειονότητα».

​Οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον νέο νόμο δεν αμφισβήτησαν το γεγονός ότι στοχεύει σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η εκπρόσωπος της εκπαίδευσης της FPO, Ουέντελιν Μόελζερ, δήλωσε ανοιχτά ότι η νομοθεσία είναι «για την αποστολή ενός μηνύματος ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ».

​Ωστόσο, τα επιχειρήματα του κυβερνώντος συνασπισμού φαινομενικά απέτυχαν να εξασφαλίσουν την αποδοχή του κοινού, καθώς οι άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν κυρίως επιφυλακτικοί σχετικά με το νέο μέτρο που υιοθετήθηκε και επέκριναν την κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μουσουλμάνων.

«Εάν υπάρχει απαγόρευση μαντίλας, τότε θα πρέπει να απαγορευτούν όλα τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία από όλες τις θρησκείες. Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρή διάκριση», έγραψε ένα άτομο.

Πολλοί άνθρωποι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε κάποιο ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόβλημα ενώ παραβλέπει τα υπάρχοντα.

«Απαγόρευση μαντίλας στα δημοτικά σχολεία; Τα σχολεία της Αυστρίας έχουν πραγματικά πολλά άλλα, πραγματικά, προβλήματα», είπε ένα tweet.

Κάποιοι άλλοι, επίσης, γελοιοποίησαν το νέο μέτρο με διάφορους τρόπους. Κάποιοι επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο μουσουλμάνοι που φορούν μαντίλες. «Απαγόρευση μαντίλας; Είναι ήδη πολύ αργά», αναφέρει ένα tweet καθώς παρουσιάζει μια εικόνα από διάφορα χριστιανικά αγάλματα, εικόνες και ψηφιδωτά που απεικονίζουν αγίους με τα κεφάλια τους καλυμμένα. Μια καθαρά σατιρική φράση στην εικόνα αναφέρει: «Γυναίκες που φορούν μαντίλες παντού: κρυμμένος ισλαμισμός που ανακαλύφθηκε σε εκκλησίες και τέχνη».

​Εν τω μεταξύ, η κίνηση έλαβε γρήγορα στήριξη από διάφορες λαϊκιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Μία περιφερειακή βουλευτής από το κόμμα Alternative for Germany (AfD) χαιρέτισε το μέτρο που έλαβε η Βιέννη και είπε ότι «η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει».

Παρόμοιο συναίσθημα εκφράστηκε από ένα μέλος του Ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς, τον Μαρσέλ Ντε Γκραφ, ο οποίος είναι επίσης συμπρόεδρος της ομάδας της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μπράβο, Αυστρία! Οι Κάτω Χώρες πρέπει επίσης να από-ισλαμιστούν!», έγραψε σε ένα tweet.

Καταπολέμηση των «παράλληλων κοινωνιών»

Δεν είναι το πρώτο μέτρο που θέσπισαν οι αυστριακές αρχές. Τον Νοέμβριο του 2018, η Αυστρία απαγόρευσε επίσης τις μαντίλες στα νηπιαγωγεία στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Νόμου περί προστασίας των παιδιών». Την εποχή εκείνη, ο καγκελάριος υποστήριξε ότι θα εμπόδιζε τις διακρίσεις και την ανάπτυξη «παράλληλων κοινωνιών».

Το 2017, το αλπικό κράτος υιοθέτησε επίσης το «Anti-Face-Veiling Act», που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση της μπούργκας από δημόσιους χώρους. Ωστόσο, το μέτρο αυτό προφανώς δεν προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί. Έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, αναφέρθηκε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι τιμωρήθηκαν από την απαγόρευση επειδή φορούσαν θρησκευτικό πέπλο.

Tags:
μπούργκα, social media, κόμμα, δεξιά, Σεμπάστιαν Κουρτς, Αυστρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK