07:39 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Δολάριο - τουρκική λίρα

Οι ΗΠΑ «κόβουν» τα εμπορικά προνόμια στην Τουρκία

© AFP 2019 / Ozan Kose
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ουάσιγκτον σταματά να θεωρεί την Τουρκία αναπτυσσόμενη χώρα και έτσι κόβονται και τα προνόμια που υπήρχαν με μηδενικούς δασμούς στην εισαγωγή ορισμένων προϊόντων.

Η Ουάσιγκτον τερμάτισε την εμπορική συμφωνία προτιμησιακής μεταχείρισης με την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια ως αναπτυσσόμενη χώρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Την ίδια ώρα πάντως, οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα από το 50% στο 25%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι η συμφωνία με την Τουρκία υπεγράφη το 1975 έδινε τη δυνατότητα σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται χωρίς δασμούς στις ΗΠΑ.

«Αποφάσισα ότι με βάση την οικονομική της ανάπτυξη, είναι σκόπιμο να τερματιστεί ο ορισμός της Τουρκίας ως χώρα δικαιούχος προνομίων αναπτυσσόμενης χώρας, με ισχύ από τις 17 Μαΐου, 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ είχε προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης τον ΗΠΑ να «κόψει» τα εμπορικά προνόμια στην Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένη την ύφεση της τουρκικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Yves Lemay υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody's, προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες μέσω Reuters, ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικά ζητήματα και βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η αστάθεια και η πίεση στην τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με την Moody's, οι πληρωμές τόκων της τουρκικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από το 30% το 2018 και σχεδόν 50% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Σχετικά:

ΗΠΑ: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35
Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400
Νέα πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους Patriot
Tags:
Δασμοί, εμπόριο, Moody's, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK