08:41 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
O Χουάν Γκουάιδο με τη σύζυγό του ενώ μιλά σε υποστηρικτές του στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, 1 Μαρτίου, 2019

Γκουαίδο: Δεν ήταν συνομιλίες με την κυβέρνηση η συνάντηση στο Όσλο

© AP Photo / Natacha Pisarenko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Είπε ότι είναι απλά μια πρωτοβουλία της Νορβηγίας, που θέλει να παίξει το ρόλο μεσολαβητή και πως δεν έγιναν συνομιλίες της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαιδό, ισχυρίστηκε ότι οι εν εξελίξει επαφές μεταξύ εκπροσώπων του με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Όσλο, δεν ήταν διαπραγματεύσεις, αλλά μια προσπάθεια για να συμφωνηθεί να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τις προσπάθειες της Νορβηγίας να ενεργήσει ως μεσολαβητής, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες», είπε ο Γκουαίδο σε δημοσιογράφους όπως μετέδωσε η εφημερίδα El Nacional.

Υπενθύμισε επίσης ότι πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Νορβηγία κάλεσε τις δυο πλευρές για συνομιλίες στο Όσλο.

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτής της συνάντησης στη Νορβηγία και των άλλων (συναντήσεων). Είναι η προσπάθεια της χώρας να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης, όπως αντίστοιχες προθέσεις έχουν η Ομάδα της Λίμα, ο Καναδάς και άλλοι. Πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία μιας χώρας που επιδιώκει την συνεργασία», τόνισε ο Γκουαίδο.

Πηγή με γνώση των εξελίξεων, αποκάλυψε στο Sputnik την περασμένη Τρίτη ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας κατευθύνεται προς τη Νορβηγία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί «παράθυρο» για συζητήσεις με την αντιπολίτευση. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Χόρχε Βαλέρο δήλωσε στη συνέχεια ότι γίνονται συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Όσλο.

Η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι τεταμένη από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Τον στήριξαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ενώ την στήριξή τους στον Μαδούρο, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας, εξέφρασαν η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και άλλες χώρες. Η Νορβηγία, είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο.

Tags:
Μαδούρο, Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο, Όσλο, Νορβηγία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK