07:59 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Εμανουέλ Μακρόν

Σάλος από την απόφαση Μακρόν να αποκλείσει χώρες εκτός της ΕΕ από συμβόλαια στην Άμυνα

© AFP 2019 / Yoan Valat / POOL
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η κίνηση του Γάλλου Προέδρου έχει καταπνίξει προκαλέσεις αντιδράσεις στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προειδοποιούν ότι η στάση του Μακρόν θα μπορούσε να διασπάσει τη συμμαχία και να απειλήσει την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προωθεί σχέδιο αποκλεισμού των βρετανικών επιχειρήσεων από τα συμβόλαια στην Άμυνα της ΕΕ μόλις πραγματοποιηθεί το Brexit.

Ο γάλλος πρόεδρος ηγείται μιας μειοψηφίας χωρών της ΕΕ που επιθυμούν να εμποδίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ από την υποβολή προσφορών για συμβάσεις έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Pesco για την Άμυνα.

Μετά την πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε ένας χείμαρρος αντιδράσεων με αξιωματούχο από χώρα της ΕΕ να δηλώνει στην Express πως η Γαλλία επιθυμεί «προστατευτισμό χωρίς προστασία».

Παράλληλα,  σημείωσε πως οι γαλλικές εταιρείες άμυνας αναμένεται να επωφεληθούν από τις προτάσεις του Μακρόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέρος της Pesco και πάντα ήταν εναντίον της αμυντικής χρηματοδότησης της ΕΕ, υπό το φόβο ότι θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ.

Ομοίως δεν εγκρίνει το όραμα του Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό στρατό.

Ωστόσο, απαντώντας στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου, η αρχηγός των συντηρητικών βουλευτών Άσλεί Φοξ δήλωσε:

«Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να αποκλείσει τους μακρόχρονους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ από συμβάσεις προμηθειών στον τομέα της άμυνας».

«Οι βρετανικές εταιρείες άμυνας διαθέτουν κορυφαία τεχνογνωσία στον κόσμο και οι ένοπλες δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της ομπρέλας του ΝΑΤΟ μετά το Brexit», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις του Macron συνάντησαν σφοδρή κριτική και από την Ουάσινγκτον, η οποία απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς της ΕΕ, προειδοποιώντας τους να σκεφτούν τα οφέλη της διατλαντικής συνεργασίας πριν λάβουν αποφάσεις.

Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, ΝΑΤΟ, ΕΕ, νέο συμβόλαιο, Άμυνα, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK