08:05 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκαθιστά το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας

© Sputnik / Vladimir Fedorenko
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Δικαίωμα ψήφου θα έχει ξανά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, όπως αποφασίστηκε σήμερα και ανακοινώθηκε από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμφώνησε ότι η Ρωσία πρέπει να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας την Παρασκευή.

«Είναι καλό που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή έτσι εκατομμύρια Ρώσοι θα μπορούν να αναζητήσουν προστασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μάας.

Νωρίτερα, η επιτροπή εξέδωσε δήλωση στην οποία τονίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στην επιτροπή και στο PACE.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση που είχε προκύψει με τη συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνέλευση θα λήξει μετά τη σύνοδο της PACE τον Ιούνιο.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην PACE είχε στερηθεί της ψήφου και της συμμετοχής στα διοικητικά όργανα της συνέλευσης το 2014, μετά τη διαμάχη γύρω από το ζήτημα της Κριμαίας.

Το 2017, η Ρωσία σταμάτησε να καταβάλλει τα τέλη συνδρομής στο συμβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα εκδιωχθεί από το συμβούλιο εάν δεν καταβάλει τις εισφορές της, σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης.

Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, Χάικο Μάας, επιτροπή, ψήφος, Ρωσία, Συμβούλιο της Ευρώπης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK