08:39 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο

Το μήνυμα του Ρώσου επιχειρηματία που χρηματοδότησε το Μνημείο Ειρήνης στην Κύπρο

ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40

Τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανέγερση του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο, εξηγεί ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Ίβτσικοφ μιλώντας στο Sputnik.

Μήνυμα ειρήνης και τερματισμού των εντάσεων επιθυμεί να στείλει ο Ρώσος επιχειρηματίας Νικολάι Ίβτσικοφ, με το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας», τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν το Σάββατο, στη Λεμεσό της Κύπρου, παρουσία του προέδρου της χώρας, Νίκου Αναστασίαδη.

Ο Νικολάι Ίβτσικοφ υπήρξε ο ιθύνων νους και βασικός χρηματοδότης του μνημείου με τους πολλαπλούς συμβολισμούς.

«Θέλουμε την ηρεμία και την ειρήνη από εκείνους που σήμερα αποφασίζουν (για) τη γεωπολιτική, θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στις κατάλληλες συνθήκες», δηλώνει ο κ. Ίβτσικοφ, μιλώντας στο Sputnik, μια ημέρα πριν την τελετή εγκαινίων.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη, αναπαριστά τον κορμό ελαιόδεντρου ο οποίος στηρίζει τη Γη καθώς και δύο περιστέρια που συμβολίζουν την ειρήνη και την ανεκτικότητα.

Το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο
Το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο

Όπως αναφέρει ο κ. Ίβτσικοφ, η επιγραφή προέρχεται από το Τρίτο Άρθρο της Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

«Θέλουμε οι θεμελιώδεις αξίες που έχουν τεθεί στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εφαρμοστούν ξανά», ζητά ο ίδιος, καθώς «άρχισαν να μιλούν λιγότερο γι' αυτά και περισσότερο για την προπαγάνδα του μιλιταρισμού» στον οποία εμπλέκονται πολλές χώρες, δίχως «όφελος για την ανθρωπότητα».

Ερωτηθείς πώς πήρε την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου, ο Νικολάι Ίβτσικοφ εξηγεί ότι είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και στην Κροατία.

«Εργάζομαι στο εξωτερικό για περισσότερα από 20 χρόνια σε διάφορες εταιρείες, εκπροσωπώ ρωσικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την Ασία. Πάντα ήμουν πατριώτης, πάντα είχα επαφές με την πρεσβεία. Συμμετείχα και υποστήριζα την ανέγερση μνημείων προς τιμή Ρώσων συγγραφέων στην Κροατία, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να προωθηθούμε τον ρωσικό πολιτισμό», δηλώνει.

Επισημαίνει, εξάλλου, ότι βλέποντας τα αρνητικά στις διεθνείς σχέσεις «οφείλουμε και μπορούμε να δηλώσουμε τη γνώμη μας».

«Πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν προκλήσεις στην επίσημη διεθνή πολιτική, όταν η εικόνα της Ρωσίας και των πολιτών της είναι διακριτική», δηλώνει και προσθέτει πως «δεν κάνουμε πάντα αρκετές προσπάθειες για να σκέφτονται, να μιλάνε και να γράφουνε καλά για την Ρωσία».

«Σαν άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται και δεν συμπαθούν το αρνητικό, το οποίο βλέπουν στις διεθνείς σχέσεις, οφείλουμε και μπορούμε να δηλώσουμε τη γνώμη μας».

Μιλώντας για την Κύπρο, κάνει λόγο για μια χώρα όπου «άνθρωποι από όλο τον κόσμο ζουν, εργάζονται (και) μεγαλώνουν τα παιδιά τους».

«Δεν υπάρχουν σύνορα στην επικοινωνία, εθνικός διαχωρισμός και διακρίσεις. Όλοι ζουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες και ταυτόχρονα μιλάνε την ίδια: τη γλώσσα κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Από αυτή την άποψη, η Κύπρος είναι ένα καλό παράδειγμα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, η χώρα έγινε ένας τόπος όπου δημιουργήθηκε η θετική επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών, των γλωσσών και των εθνικών ομάδων», υπογραμμίζει.

«Η Κύπρος είναι ανοιχτή σε όλους, η ουδετερότητα της βοηθά τόσο τη χώρα όσο και τους κατοίκους», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με κοινά προβλήματα και προκλήσεις. «Τρομοκρατία, οικολογικά προβλήματα, απώλεια της γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των κορυφαίων γεωπολιτικών δυνάμεων — και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. (Με το μνημείο) θέλουμε να δείξουμε τη γνώμη μας και να το κάνουμε όχι μόνο συζητώντας. Θέλουμε η φωνή μας να ακούγεται μέσα από τους αιώνες».

Ο κ. Ίβτσικοφ μιλά για μια «κοινωνική διπλωματία» η οποία διαφέρει από την επίσημη: «Η κοινωνική διπλωματία είναι όταν οι άνθρωποι δεν είναι οργανωμένοι σε κανένα πολιτικό κόμμα, αλλά είναι ενωμένοι με τις ίδιες καλές προθέσεις για τη λύση των προκλήσεων που υπάρχουν στον κόσμο. Ο διακανονισμός γίνεται μέσω συζητήσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων. Οι κοινωνικοί διπλωμάτες θέλουν να μεταφέρουν την άποψή τους στην επίσημη διπλωματία. Η κοινωνική διπλωματία είναι η διπλωματία ανθρώπων που δεν έχουν την εξουσία. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά και να βοηθήσουν τους πολιτικούς να βρουν μια κοινή γλώσσα και να απομακρύνουν τα προβλήματα που αιωρούνται στον αέρα».

Εκφράζει την ελπίδα πως το Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας «θα γίνει το σήμα κατατεθέν της Λεμεσού και της Κύπρου», ενώ αποκαλύπτει ότι έχει ήδη απευθύνει έκκληση σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες «με αίτημα να εξαπλωθεί αυτή η ιδέα της ανεκτικότητας εκ μέρους των ρωσικών οργανισμών και σε άλλες χώρες».

«Κάθε πρωτεύουσα θα μπορούσε να τοποθετήσει παρόμοιο μνημείο ως υπενθύμιση της σημασίας της ανθρώπινης ζωής και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν με ειρήνη και ισότητα».

Όπως παρατηρεί, «σήμερα υπάρχει ένα αίτημα για την ειρήνη, ένα αίτημα για την απαλλαγή από την ένταση που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις».

«Πρέπει να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες, να αφαιρέσουμε την αρνητική ενέργεια, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθη. Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας από τα πιθανά λάθη της γεωπολιτικής. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ενωθούμε, και να δείξουμε τη γνώμη μας», καταλήγει ο κ. Ίβτσικοφ.

Tags:
ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη, εγκαίνια, μνημείο, Λεμεσός, Ρωσία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK