ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 10
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, εκφράζει τις θέσεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε επιστολή του προς τους ομολόγους του των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Άγκυρα «δεν αναγνωρίζει τους μονομερείς και παράνομους ισχυρισμούς για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Ελληνοκυπρίων» και καλεί τα τρίτα μέρη να απέχουν από παρεμβάσεις σε διαφορές που είναι διμερείς.

Υποστηρίζει, δε, ότι το «Φατίχ» (σ.σ. «Πορθητής») δρα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, σε σημείο 75 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου.

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η στάση της ΕΕ είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, με τον κ. Τσαβούσογλου να επιμένει ότι τα νησιά δεν δημιουργούν περιοχές πλήρους θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Επισημαίνει, δε, ότι η θαλάσσια οριοθέτηση θα ήταν δυνατή μόνο μετά την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ τονίζει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις.

Προ ολίγων ημερών, η Τουρκία παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να πείσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».

Για την κατάσταση στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Η κυπριακή πλευρά εξηγεί στους εταίρους της ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)

Σχετικά:

Διάβημα της Κύπρου στη Βρετανία και επιστολή Αναστασιάδη σε Μέι για την κυπριακή ΑΟΖ
Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου και μήνυμα στήριξης από το Παρίσι για την ΑΟΖ
Ο διπλωματικός πόλεμος για την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ρόλος του Λονδίνου και οι τουρκικοί χάρτες
Tags:
υφαλοκρηπίδα, γεωτρήσεις, Πορθητής, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK