02:46 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Τζούλιαν Άσανζ μιλά σε ΜΜΕ και υποστηρικτές του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

WikiLeaks: Το Εκουαδόρ θα παραδώσει τα προσωπικά αντικείμενα του Ασάνζ στις ΗΠΑ

© AP Photo / Sang Tan
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (50)
0 02

Προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα το ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ αναμένεται να δοθούν σήμερα στις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Νομικά έγγραφα, το ιατρικό ιστορικό και όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Τζούλιαν Ασάνζ που κατείχε όσο διέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ αναμένεται να παραδοθούν σε εισαγγελείς των ΗΠΑ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο  ιστότοπος WikiLeaks δήλωσε ακόμη ότι απαγορεύθηκε σε αξιωματούχους από τον ΟΗΕ και τους δικηγόρους του Ασάνζ να είναι παρόντες στην «παράνομη κατάσχεση περιουσίας», την οποία ζήτησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα βρίσκονται και δύο χειρόγραφα του Ασάνζ.

Ο Κριστίν Χράφνσον, αρχισυντάκτης των WikiLeaks, δήλωσε πως «τη Δευτέρα, το Εκουαδόρ θα δώσει μια παράσταση στην πρεσβεία του στο Λονδίνο» για τις ΗΠΑ.

Ο Μπαλτάζερ Γκαρσόν, ο διεθνής νομικός υπεύθυνος για την υπεράσπιση του Ασάνζ και των WikiLeaks, δήλωσε με τη σειρά του:

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων της υπεράσπισης, της ελευθερίας της έκφρασης και της πρόσβασης σε πληροφορίες που εκθέτουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά. Καλούμε τα ιδρύματα προστασίας των δικαιωμάτων να παρέμβουν για να σταματήσουν αυτή τη δίωξη».

Ο δικηγόρος του Ασάνζ από το Εκουαδόρ, Κάρλος Ποβέδα δήλωσε ότι η ομάδα υπεράσπισής του θα προσβάλει την απόφαση για παράδοση των εγγράφων του Ασάνζ στην Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ η αστυνομική παρουσία έξω από την πρεσβεία είναι αισθητή από το πρωί.

Την Κυριακή, η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι το Εκουαδόρ θα παραδώσει τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τις κάρτες μνήμης και άλλες συσκευές αποθήκευσης που βρίσκονταν στο δωμάτιο του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 11 Απριλίου, αφού το Εκουαδόρ ανακάλεσε το καθεστώς ασύλου του.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (50)
Tags:
WikiLeaks, κατάσχεση, υπόθεση, δικηγόρος, Μεγάλη Βρετανία, έκδοση, Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK