13:13 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Χάρτης της Ευρώπης

Η Μαδρίτη προειδοποιεί πως η ΕΕ απειλείται με κατάρρευση – Ποιους χαρακτηρίζει «εχθρούς» της Ευρώπης

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (265)
0 0 0
Βρείτε μας

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Γιόζεπ Μπορέλ έρχεται λίγες μέρες μετά την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα» τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια .

Την υιοθέτηση αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειγόντως, προκειμένου η ΕΕ να συνεχίσει να υπάρχει, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Γιόζεπ Μπορέλ.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, προειδοποίησε ότι υπάρχει επίγνωση πως η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να επιβιώσει», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ» αλλά πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «απειλείται». Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η Ευρώπη έχει πολλούς εχθρούς, όπως το Brexit, η Κίνα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη «μπορεί να μετατρέψει τους κινδύνους αυτούς σε ευκαιρίες», εκτιμώντας ότι η επιθετική στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα «θα αναγκάσει το Βερολίνο να αλλάξει το οικονομικό του μοντέλο».

«Ίσως το Brexit να μας αναγκάσει να κινηθούμε ταχύτερα προς μια πολιτική ένωση, ενώ ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν θα οδηγήσουν τη Γερμανία να εξετάσει σοβαρά την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων», επεσήμανε ο ίδιος.

Των δηλώσεών του είχε προηγηθεί έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), κατά την οποία η πλειονότητα των πολιτών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, πιστεύει ότι η ΕΕ ενδέχεται να καταρρεύσει στο επόμενο 20 χρόνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθυντής του ECFR, Μαρκ Λέοναρντ, δήλωσε ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους «τολμηρές ιδέες».

«Υπάρχουν επτά ημέρες για να επιλυθεί το παράδοξο στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου» σημείωσε ο ίδιος.

Θέμα:
Ευρωεκλογές 2019 (265)

Σχετικά:

Σαλβίνι για το μέλλον της ΕΕ: Ένωση χωρίς κοινές αξίες και στόχους δεν θα διαρκέσει πολύ
Tags:
Brexit, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ματέο Σαλβίνι, Βίκτορ Όρμπαν, Ντόναλντ Τραμπ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Ευρώπη, Ισπανία, ευρωεκλογές 2019, ευρωεκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK