19:59 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Η ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ελπιδοφόρου, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο, σημειώνουν πως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Ορισμένοι δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του και η εν λόγω ενθρόνιση θα δείξει εάν η Εκκλησία της Αμερικής θα παραμείνει ενωμένη.

Ο νέος προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ελπιδοφόρος, δήλωσε ότι η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο, σημειώνουν πως η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Αρκετοί είναι εκείνοι στην Αρχιεπισκοπή, που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του και η εν λόγω ενθρόνιση θα δείξει εάν η Εκκλησία της Αμερικής θα παραμείνει ενωμένη.

Ο νέος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής υποστηρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκλέχθηκε σε μια εποχή που οι φωνές υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι έντονες και δυνατές. Παρότι στις 11 Μαΐου, τα μέλη της Συνόδου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, η εκλογή του εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως η τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας και των συμφερόντων των ενοριτών της Αμερικής. Ορισμένοι κληρικοί και πολίτες στην Αμερική θεωρούσαν ότι ο Ελπιδοφόρος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση της διερεύνησης για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αστόρια το 2010 και διαφώνησαν με την υποψηφιότητά του.

Η ενθρόνιση του Ελπιδοφόρου θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και θα δείξει εάν η Αρχιεπισκοπή τον έχει αποδεχθεί, σχολιάζει στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή. Οι μητροπολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει ακόμη κάποιες δηλώσεις γύρω από αυτό το θέμα. Βέβαια, γίνονται κάποιες συναντήσεις μεταξύ τόσο των κληρικών όσο και των κοινοτήτων της Αμερικής.

«Οι εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν τον Ιούνιο, ήταν συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα. «Ο πατριάρχης ζήτησε από τον Δημήτριο να εγκαταλείψει την Αμερική, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Ο Δημήτριος θέλει να εξασφαλίσει σύνταξη για τον εαυτό του, αλλά η Αμερικανική Αρχιεπισκοπή ήδη πληρώνει σύνταξη σε έναν άλλο πρώην αρχιεπίσκοπο, τον Σπυρίδωνα. Πώς μπορεί να πληρώνει και τον Δημήτριο; Δεν είναι μικρή, είναι μεγάλη σύνταξη», σημειώνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τις οικονομικές δυσκολίες της αμερικανικής εκκλησίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές των πλούσιων ενοριτών.

Μεταξύ των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών οι οποίοι είναι αντίθετοι με την απόφαση του Βαρθολομαίου, είναι και ο τραπεζίτης Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος μίλησε πριν από ένα χρόνο για την αυτοκεφαλία της αμερικανικής εκκλησίας, ο Νικόλαος Ανδριώτης από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια στη Νέα Υόρκη και «αρκετοί άλλοι», επισημαίνει η ίδια πηγή.

«Οι μητροπολίτες περιμένουν πρώτα να δουν τη γνώμη των ενοριτών, αλλά η ατμόσφαιρα είναι πολύ άσχημη, πολύ αρνητική», προσθέτει ο συνομιλητής του Sputnik.

«Αυτοκεφαλία για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής»

Οι φωνές υπέρ της αυτοκεφαλίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχουν ακουστεί από καιρό. Πολύ πριν από την υπογραφή του διατάγματος για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Η Αμερική είναι καζάνι που βράζει εδώ και τρία χρόνια, επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή. Ο Δημήτριος, κατά διάρκεια των 20 ετών, δεν είχε λύσει όλα τα προβλήματα. Κάποια δεν μπορούσε να τα λύσει, διότι στο σημερινό σύστημα οι πλούσιοι έχουν την εξουσία», αναφέρει.

«Αλλά τώρα δεν έχουν λάβει υπόψη τη γνώμη των πολιτών, της Συνόδου, του κλήρου».

Η ίδια πηγή τονίζει ότι το Φανάρι συμπεριφερόταν παράλογα και παραβίαζε τους κανόνες της Εκκλησίας.

«Από την μια πλευρά η Αμερικανική Αρχιεπισκοπή είναι η μεγαλύτερη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Από την άλλη είναι άδικο να απονείμουν την αυτοκεφαλία σε μια παράνομη ομάδα ανθρώπων στην Ουκρανία, όπου δεν χρειαζόταν, δεν υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο σχίσμα και να εκδοθεί αυτοκεφαλία στην εκκλησία που υπάρχει μόνο 20 χρόνια. Είναι παράνομο, παραβιάζει όλους τους εκκλησιαστικούς κανόνες από όλες τις οπτικές γωνίες. Είναι παράνομο από την άποψη του συστήματος που λειτουργεί στην Αμερική», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλο αυτό δημιουργεί μια κρίση.

Μιλώντας για τον Ελπιδοφόρο, ο συνομιλητής του πρακτορείου διαπιστώνει ότι αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι εμπλεκόταν στην καθυστέρηση της έρευνας για τον σεξουαλικό σκάνδαλό στην εκκλησία το 2010.

Τότε, αποκαλύφθηκε ότι δύο μητροπολίτες από την Σταυροπηγιακή Μονή Της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος και ο Επίσκοπος Απαμίας κ. Βικέντιος, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Δύο χρόνια αργότερα, ο Βαρθολομαίος, στη συνέλευση της Συνόδου, επέβαλε στους κληρικούς την ποινή της καθαίρεσης. Όμως, παρέμειναν στην τάξη των μοναχών. Η απόφαση της Συνόδου φέρει ημερομηνία 28 Μαρτίου του 2012 και κάνει λόγο για «κανονικά παραπτώματα».

Για πρώτη φορά δεν έγινε εκκλησιαστικό δικαστήριο. «Τότε, η Σύνοδος λειτούργησε ως δικαστήριο της εκκλησίας», δηλώνει η πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πατριαρχείο το 2015 παρέδωσε στο FBI ένα πολύ μεγάλο πακέτο με έγγραφα και μαρτυρίες των θυμάτων του σκανδάλου. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ο Ελπιδοφόρος ήταν αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προσπαθούσε να καθυστερήσει την έρευνα. Ήταν καλός φίλος και των δύο επισκόπων. «Όλες οι σημερινές αντιρρήσεις στην Αμερική (σ.σ. για την υποψηφιότητά του) προέρχονται από το παρελθόν», εξηγεί.

Οι μητροπολίτες θέλουν να διατηρήσουν την ενότητα της Εκκλησίας στην Αμερική, αλλά υπάρχει μια κρίση, σημειώνει.

«Η ενθρόνιση σημαίνει πολλά: αν θα είναι παρόντες όλοι οι μητροπολίτες, αυτό θα δείξει ότι θέλουν να κατευνάσουν τους τόνους και να κρατήσουν την Εκκλησία ενωμένη. (…) Αν όμως λείψουν κάποιοι μητροπολίτες από την ενθρόνιση, τότε η απουσία τους θα είναι ενδεικτική. Κάποιοι σίγουρα θα είναι παρόντες, αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι όλοι», λέει.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη, θα περιμένουμε την εξέλιξη», αναφέρει.

Τέλος, η ίδια εκκλησιαστική πηγή, επικρίνει τις πράξεις του Βαρθολομαίου, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν ότι συμπεριφέρεται σαν «Πάπας της Ρώμης» κάτι που είναι απαράδεκτο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά τη γνώμη του, ο Βαρθολομαίος είναι από καιρό απομονωμένος και τώρα προσπαθεί να βρει μια διέξοδο. «Δυστυχώς, αυτός ο Πατριάρχης, χωρίς να έχει λύσει ένα πρόβλημα, βρίσκει άλλο ένα νέο, παντού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα», δηλώνει.

Σχετικά:

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK