02:45 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η στρατιωτική παρουσία σε μια μικρή πλωτή οδό οδηγεί από μόνη της σε ατύχημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους «που ενδιαφέρονται για ατυχήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαβάντ Ζαρίφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως παίζουν «ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Αιχμές κατά των ΗΠΑ άφησαν με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαβάντ Ζαρίφ.

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαρτίζεται από «αρχάριους πολιτικούς με αφελείς ιδέες», υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αναδίπλωση για τις απειλές σε βάρος του Ιράν, μετά τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων του στρατού.

«Αφού απείλησαν το Ιράν, αναγκάστηκαν να πουν ότι δεν θέλουν πόλεμο. Οι Ιρανοί δεν θα προσκυνήσουν ποτέ έναν νταή», είπε, προσθέτοντας ότι η ενότητα του ιρανικού έθνους άλλαξε την απόφαση του Τραμπ για τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στο μεταξύ, δήλωσε στο CNN ότι το Ιράν δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτός εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείξει σεβασμό προς την Τεχεράνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 (JCPOA).

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε με ανθρώπους που αθετούν τις υποσχέσεις τους, το Ιράν ποτέ δεν διαπραγματεύεται υπό πίεση», σημείωσε.

Κατηγόρησε, δε, την Ουάσιγκτον για την αποστολή αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ παίζουν ένα «πολύ, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» ενισχύοντας τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

«Η στρατιωτική παρουσία σε μια μικρή πλωτή οδό οδηγεί από μόνη της σε ατύχημα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ατυχήματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν είναι «πολύ εχθρικό», αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Τεχεράνη όταν είναι «έτοιμη».

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι κάτι συνέβη ή θα συμβεί, αλλά αν συμβεί, θα απαντηθεί προφανώς με μεγάλη δύναμη. Δεν θα έχουμε καμία επιλογή», είπε.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών κλιμακώθηκε στις αρχές του μήνα, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις και απέστειλαν αεροπλανοφόρο, μοίρα βομβαρδιστικών αεροπλάνων Β-52 και ομάδα στρατού στην περιοχή.

Σχετικά:

Το «εγχειρίδιο» Τραμπ για τη διαμάχη με το Ιράν
Τραμπ: Εχθρικό το Ιράν, δυνατές οι συνομιλίες όταν η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη
Έβο Μοράλες: Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν για να στηρίξουν τη βιομηχανία πολέμου
Τραμπ: «Fake News» ότι προσπάθησα να προσεγγίσω το Ιράν για συζητήσεις
Τεχεράνη σε Τραμπ: Η οικονομική τρομοκρατία και οι απειλές για γενοκτονία δεν θα συντρίψουν το Ιράν
Tags:
στρατεύματα, στρατιωτική παρουσία, πυρηνική συμφωνία, πυρηνικά, Ζαβάντ Ζαρίφ, Χασάν Ρουχανί, Ντόναλντ Τραμπ, Ουάσινγκτον, Τεχεράνη, Ιράν, ΗΠΑ, αεροπλανοφόρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK