08:22 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Σημαία του Ιράν σε δρόμο στην Τεχεράνη

Πιθανός ένας πόλεμος με το Ιράν μέσα στα επόμενα χρόνια, πιστεύουν οι μισοί Αμερικανοί

© Sputnik / Anton Bystrov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έξι στους δέκα Αμερικανούς (60%) δηλώνουν αντίθετοι σε ένα προληπτικό πλήγμα στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτες.

Οι μισοί Αμερικανοί πολίτες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα συγκρουστούν με το Ιράν μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ινστιτούτο Ipsos και το πρακτορείο Reuters, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 17-20 Μαΐου.

Αρχικώς, παρά το ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, λίγοι είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας «προειδοποιητικής» επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Ωστόσο, αν το Ιράν επιτεθεί πρώτο στις αμερικανικές δυνάμεις, τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα.

Οι Αμερικανοί πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι αναφορικά με τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Τεχεράνης. Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς (49%) αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τις σχέσεις με το Ιράν. Από την άλλη, το 39% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 51% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα συγκρουστούν με το Ιράν μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με μια περσινή δημοσκόπηση.

Φέτος, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι το Ιράν είναι απειλή και δηλώνουν ότι είναι πιθανός ένας πόλεμος. Το 53% χαρακτηρίζει το Ιράν «σοβαρή» ή «άμεση» απειλή (6 μονάδες επάνω). Συγκριτικά, το 58% θεωρεί απειλή τη Βόρεια Κορέα και το 51% τη Ρωσία.

Παρά τις ανησυχίες τους όμως, έξι στους δέκα (60%) δηλώνουν αντίθετοι σε ένα προληπτικό πλήγμα στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χτυπήσουν πρώτες. Αν επιτεθεί το Ιράν όμως, το 79% δηλώνει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανταπαντήσουν: το 40% προτιμά μια περιορισμένη αντίδραση, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ το 39% θέλει μια εισβολή στη χώρα.

Παρά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 61% των Αμερικανών πολιτών την στηρίζουν.

Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι τόνισαν ότι την στηρίζουν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.007 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 377 Δημοκρατικών και 313 Ρεπουμπλικανών και έχει περιθώριο λάθους 4 μονάδες.

Οι ιστορικά κακές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκλήρυνε τη στάση του και επανέφερε το εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Tags:
ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί, δημοσκόπηση, Ντόναλντ Τραμπ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK